JAMAICA

Avslappnad atmosfär och palmer som vajar i takt med reggaemusiken

Jamaica är en grön och kuperad ö, med gräddvita stränder och gästvänliga invånare. Hit är det perfekt att åka om du vill ha sol och bad, toner av reggae, och en avslappnad atmosfär som smittar av sig.

Falmouth var en viktig hamnstad på 1700‐talet, härifrån fraktade man bland annat socker, kaffe och rom till England. Falmouth har ett litet centrum och det ligger inte långt från stranden. Åker ni drygt en timme österut kommer ni till Ocho Rios där ni kan klättra i vattenfall. Åker ni drygt en halvtimme västerut kommer ni till Montego Bay och de fina stränderna vid Negril.

Här kan ni strosa runt i stan, ta en tur med bambuflotte på Martha Brae-floden eller besöka en historisk plantage. Kryssningsfartygen lägger till i stadens centrum.

Montego Bay, eller Mo’ bay som lokalbefolkningen kallar sin stad, är en av Jamaicas mest populära turistorter, och landets näst största stad. I Montego Bay finns många restauranger, barer, butiker och stränder. Stämningen i staden är livlig och här kan man bland annat besöka någon av de många marknaderna där man kan köpa till exempel hantverk.

Här kan ni njuta av sol och bad, snorkling, beachvolley, eller varför inte ta en ridtur på stranden. Stränderna runt Montego Bay tillhör några av Karibiens bästa.

Ta dig gärna runt i staden genom att åka lokalbuss, det är flera gånger billigare än att åka taxi. Om du hyr bil, kom ihåg att Jamaica har vänstertrafik. Shoppingtips här är ett paket Blue Mountain-kaffe, som enligt många är världens bästa kaffe.

Hamnen där kryssningsfartygen oftast lägger till ligger cirka fem km från centrum.

I Ocho Rios finns det två kryssningsterminaler, båda på promenadavstånd från centrum. Den ena terminalen heter James Bond Pier – här i staden spelades nämligen flera scener ur filmen ”007 – med rätt att döda” in år 1962. Det är lätt att ta sig runt i staden, enklast är att åka lokalbuss.

Ett par kilometer från Ocho Rios ligger en riktig sevärdhet, vattenfallet Dunn´s River Falls. Det är cirka 200 meter högt och det speciella är att man kan klättra inne i vattenfallet, med speciella tofflor på fötterna. Gillar du att rida kan du ta en ridtur genom sockerrörsplantager. I Martha Brae River finns Jamaikas Venedig, här kan du åka gondol genom den tropiska naturen.

Valuta: Jamaikanska dollar, men amerikansk dollar funkar. De flesta tar även kreditkort
Språk: Engelska, men även patwa som är en form av kreolspråk
Tidsskillnad till Sverige: – 6 timmar

Gatukonst på Jamaica

Vajande palmblad på Jamaica

Sombrero med text Jamaica

Tropisk djungel och forsande vattenfall på Jamaica

Inspireras av fler kryssningsstopp runt vackra Karibien

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.