Frågor och svar

Här har vi samlat våra vanligaste frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss, vi gillar att prata med våra kunder!

Praktisk information om att resa på havskryssning
Praktisk information om att resa på flodkryssning

Hur mycket dricks ska jag ge på destinationen?

I många länder utgör dricksen en stor del av lönen för servicepersonalen, och grundregeln är att du ska ge dricks när du är nöjd med servicen du fått. Men hur mycket dricks ska man egentlige ge? Det varierar lite beroende på destination, läs mer här för riktlinjer.

Hur vet jag om min resa berörs av en avrådan eller andra restriktioner?

Om din kommande resa påverkas kommer vi givetvis att kontakta dig.

Vad gäller för av- och ombokningar?

Vi följer UD:s reserekommendationer och tar även del av information från Folkhälsomyndigheten, rederierna, flygbolag och våra samarbetspartners.
Så länge UD inte avråder från resor eller rederiet ställer in kryssningar avgår våra resor som vanligt. Det är självklart alltid upp till dig som kund att ta beslut gällande din resa, men så länge UD inte går ut med en avrådan så gäller ordinarie av- och ombokningsregler efter flygbolagets, rederiets och/eller hotellets policy.

Läs vilka länder UD avråder från på deras hemsida 

De som berörs av detta kommer vi självklart att kontakta.

Kan ni hjälpa till att boka flyg och vilka villkor gäller?

Vi hjälper dig gärna med att boka in ett flyg i anslutning till din kryssning. I vissa fall erbjuder rederierna olika flyglösningar så vi kan boka in det direkt genom dem. Om det skulle uppstå en eventuell flygförsening eller om flyget är inställt, så ansvarar rederiet för att du kommer ifatt resan och ombord på fartyget.

I de fall då rederiet inte erbjuder en flyglösning, så rekommenderar vi att du har 1 – 2 hotellnätter på plats innan kryssningen, beroende vart i världen du ska kryssa. Om du inte accepterar dessa villkor eller om du väljer att boka flyget på egen hand, så ansvarar du själv för att komma i fatt kryssningen vid eventuella förseningar eller inställda flyg. Du ansvarar då även för den extra kostnad som uppstår.

Vad händer om UD avråder?

Vi följer alltid UD:s avrådan. Om UD avråder från resor till resmål som påverkar din kommande resa kommer vi självklart att kontakta dig. Vill du hjälper vi gärna till att hitta en ny resa, annars har du i de flesta fall rätt att få dina pengar tillbaka.

Läs mer på UD:s sida. UD har även en bra app ”UD resklar” där du kan hålla dig uppdaterad.

De som berörs av detta kommer vi självklart att kontakta.

Hur betalar jag ombord kryssningsfartyget?

Ombord kryssningsfartygen är det kontantlöst. När ni checkar in i hamnen kopplas ditt kreditkort till hyttnyckeln, som även fungerar som ett betalkort ombord där alla köp du gör blir registrerade. Ombord på de flesta fartygen kan man kontrollera kortets saldo i hyttens tv under resan eller i receptionen.
Du får en specificerad räkning till hytten på kryssningens sista dag, så du har möjlighet att kontrollera alla dina inköp under resan. Observera att köp gjorda sista kvällen inte finns med på denna räkning utan läggs till den slutliga avräkningen.

Casinot är det enda stället ombord där man betalar med kontanter, så vet du att du vill spela är det bra om du har med dig kontanter.

Är det någon speciell klädkod ombord kryssningsfartyget?

På så gott som samtliga fartyg gäller ledig klädsel dagtid, anpassade efter väder och vind. Kvällstid väljer många resenärer att klä upp sig lite grann, vi brukar säga att man klär sig ungefär som när man går ut och äter på hemmaplan.
Många rederier har temakvällar där resenärerna gärna får klä sig enligt tema, till exempel White night. Ofta förekommer en så kallad ”formal night” under kryssningen, då man gärna ska klä sig lite extra fint med till exempel kostym och långklänning. Detta är dock inget måste. Det finns många klädstilar bland resenärerna och ni kommer passa in precis som ni är. Läs mer om klädkoder samt se våra smarta packningstips här

Vad ingår i kryssningspriset?

I kryssningens pris ingår vald hytt med helpension (frukost, lunch, middag), exklusive dryck. Det finns dock dryckesautomater med kaffe, te, kranvatten och lemonad att tillgå under vissa tider utan extra kostnad. Hos vissa rederier ingår även dryckespaket i priset, i dessa fall framgår detta. Underhållning och en mängd aktiviteter ingår, liksom användning av fartygets faciliteter såsom pool, jacuzzi, gym etc. Utbudet av detta varierar mellan fartygen. Alla skatter är inkluderade i priset. 

Vilka kostnader tillkommer ombord?

Det du betalar extra för på din kryssning är dryck utöver det som finns i dryckesautomaterna såsom t.ex. flaskvatten, läsk och alkohol.  Vill du äta i de olika specialrestaurangerna ombord betalar du en kuvertavgift. I spaavdelningen betalar du för behandlingar och massage, och vissa träningspass i fartygets gym kostar extra. Vill du delta i någon av rederiets arrangerade utflykter på de olika stoppen tillkommer en kostnad för dessa. Wifi och telefon finns också mot en avgift. När du köper något ombord tillkommer alltid en serviceavgift. Hos vissa rederier tillkommer dricks ombord fartyget, denna kostnad läggs oftast automatiskt på hyttkontot ombord.

Hur länge behöver mitt pass vara giltigt?

Passet ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst, även på kryssningar i Europa.

Hur mycket bagage får jag ha med mig på kryssningsresan?

För kryssningsfartygen finns inga bestämda restriktioner på hur mycket bagage man får ta med sig. Däremot kanske du har en flygresa bokad i samband med kryssningen, och då måste du ta hänsyn till flygbolagets regler för bagage. För information om hur mycket bagage du får ha med dig hänvisar vi till ditt bokade flygbolags hemsida. Se våra smarta packningstips här

För oss är ingenting omöjligt!

Välkommen till oss på Go Cruising och Kryssningar.se. För oss är det viktigt att göra det så enkelt som möjligt för dig som kund, oavsett om du väljer att boka din resa på gocruising.se eller kryssningar.se. På båda hemsidorna har du samma trygghet och får samma personliga service från vår härliga och kunniga personal under kontorstid. På kryssningar.se kan du även boka din resa dygnet runt, året om.

Vi hjälper dig att förverkliga dina drömmar vare sig du letar efter en enkel kryssning eller vill ha hjälp med en skräddarsydd resa. Vi bokar flyg, hotell, transfer och kryssningspaket och på flera av våra resor har vi med våra erfarna färdledare. Vi är passionerade globetrotters och vana kryssare som samarbetar med några av världens främsta rederier! Inspireras av våra resmål!

Populära kryssningar just nu!

Svensk färdledare!
Härligt bad i Karibien

Kryssning i Södra Karibien med Royal Caribbean

All inclusive

Flodkryssning på Moldau och Elbe, Prag – Berlin

All Inclusive ingår

Europeisk lyx med Explora i Karibien

All Inclusive ombord!

Karibien och Antillerna MSC Divina

All Inclusive

Västra Karibien med MSC Seascape

All Inclusive och nytt fartyg

Flodkryssning på Douro