ST MARTIN

Vackra stränder och karibisk rom på kryssning till St Martin

St Martin eller St Maarten, är semesterön med två flaggor. På den södra, nederländska delen ligger den livliga huvudstaden Philipsburg. På den lugnare, franska delen i norr ligger huvudstaden Marigot. Ön är 15 km lång och 13 km bred. Gränsen mellan den nederländska och franska delen som går mitt över ön, har ingen praktisk betydelse.

Hur ön delades mellan de två länderna är en ganska rolig historia. Det sägs att några personer från båda länderna möttes på en plats och började sedan springa åt varsitt håll runt ön. Där de sedan möttes drog man en gräns över till startplatsen. Den franska sidan blev lite större, då nederländarna var glada i spritdrycker och därför inte hade så bra kondition.

På den nederländska sidan som är 34 km2 bor cirka 40 000 invånare och på den franska sidan som är 50 km2 cirka 33 000. Ön är därmed världens minsta befolkade territorium som är delat mellan två nationer. Vi rekommenderar en tur runt ön så att man får upptäcka båda sidor. I Marigot finns en trevlig marknad, och här kan du också shoppa franska designermärken till billigare priser. Ta en tur i glasbottenbåt och se en massa fiskar eller besök en fjärilsfarm.

St Martin har många fina stränder. Här kan du utöva vattensporter, golf och ridning och du kan även göra utflykter till intilliggande små öar. Ni kan ta en färja över till exempelvis ön Anguilla, det tar cirka 25min (ta med passet). Shopping är också ett nöje eftersom ön har ett stort utbud av tullfria varor.

Vill man ta sig till stranden kan man antingen promenera direkt från hamnen eller åka taxibåt. Det finns bra med lokala utflyktsbolag i hamnen där ni kan boka er utflykt direkt. På St Martin finns också en flygplats med spektakulär inflygning precis ovanför stranden. Den heter Maho beach, även kallad Airport beach och här kan man få riktigt häftiga bilder. Hit tar du dig lättast med taxi. Andra bra stränder är Little Bay och Orient Bay.

Från hamnen har ni cirka 25 minuters promenad till centrum av Philipsburg. Här finns två huvudgator med mycket shopping och efter strandpromenaden finns kaféer, barer, restauranger samt en trevlig badstrand med parasoll och solstolar.

Valuta: USD och euro
Språk:
Nederländska, franska, engelska
Tidsskillnad till Sverige: – 6 timmar

Skylt som säger Welcome på sandstrand i St Martin

Flygplan som landar precis intill strand på St Marteen

Kyrka på St Maarten

Dramatisk solnedgång på St Martin

Inspireras av fler kryssningsstopp runt vackra Karibien

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.