ST BARTH

Upptäck ön med ett svenskt förflutet på en kryssning till St Barth

Saint Barthélemy eller St Barth var en svensk koloni åren 1784-1878, efter det såldes ön till Frankrike. Huvudstaden Gustavia är en riktig karibisk dröm med vackra, lite slitna hus mot grönskande bergssluttningar och i mitten ligger den lilla hamnen med yachter från alla världens hörn. Hela ön präglas av en lyx och elegans som man inte finner på många ställen, inte ens i Karibien.

St Barth är ingen stor ö och man tar sig tvärs över den på bara några minuter i bil eller på scooter. Gustavia är mer en by än en stad men den rymmer ändå gott om restauranger, exklusiv shopping, historia och alldeles runt hörnet en strand täckt av snäckskal. Kanske är det därför många kändisar flockas hit, många har till och med köpt sig lyxiga hus på ön.

Har du god kondition är det trevligt att hyra en cykel. Avstånden är sällan stora på St Barth men ön är kuperad med gott om branta backar. Det finns mycket att se runt om på ön, från den osannolika flygplatsen där planen flyger nerför en backe innan de landar, till de vackra stränderna på öns norra sida; Anse de Flamande och St Jean till exempel. I huvudstaden Gustavia finns det mesta: Det ömt vårdade svenska arvet, butikerna, den glittrande marinan och det livligaste restauranglivet. Det är en skön och lite egendomlig känsla att promenera längs Östra Strandgatan eller Artillerigatan, fast man är mitt i Karibien.

Kryssningsfartygen kastar oftast ankar en bit från land och resenärerna tar sig till land med mindre båtar.

Valuta: Euro
Språk:
Franska är det officiella språket, men många pratar även engelska och nederländska
Tidsskillnad till Sverige: – 6 timmar

st barths street

St Barths island terrain

Inspireras av fler kryssningsstopp runt vackra Karibien

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.