LISSABON

Åk på kryssning från Lissabon

 Att resa på en kryssning till Portugals huvudstad Lissabon ger dig många alternativ till upplevelser: historia, kultur, arkitektur, strandliv, kulinariska matupplevelser och bra shopping. Kryssningshamnen i Lissabon är belägen vid Atlanten och har cirka en halv miljon invånare och här blandas gamla byggnader, prunkande växtlighet och modern stadspuls.  

De äldsta delarna av Lissabon är uppbyggda på sju kullar, här finner man en mängd pittoreska kvarter med branta gator och mysiga gränder. Många av gatorna är så pass branta att även bilar kan ha svårt att ta sig upp. Lissabon har tre bergbanor vilka erbjuder en upplevelse i sig, ett perfekt alternativ för att bekvämt ta sig upp på stadens kullar. Lissabon har en helt egen hissElvador do carmo som går upp till den charmiga stadsdelen Baixa. Väl uppe på toppen väntar en fantastisk panoramautsikt över Lissabons stad med det glittrande Atlanten som bakgrund.  

Populära sevärdigheter är bland annat det storslagna klostret Monasteiro dos Jerónimos, som byggdes på 1500-talet för att uppmärksamma att Vasco da Gama hade upptäckt sjövägen till Indien. En annan sevärdhet att besöka är den moriska borgen Castelo de São Jorge, som ligger högt upp på en kulle med fantastisk utsikt över staden. Ett smidigt sätt att uppleva Lissabon är en tur ombord på stadens fina spårvagnar.  

Matupplevelserna är många både ombord på kryssningsfartyget och i land. Så ta tillfället i akt och gör ett stopp på någon av de mysiga lokala restaurangerna som i portugisisk folkmun kallas för ”tascas”. Här finns möjligheten att avnjuta det lokala portvinet i kombination med flera smårätter typiska för Lissabon. Missa inte de berömda portugisiska smördegsbakelserna Pasteis de nata, fyllda med ljuvlig vaniljkräm. Här ges möjligheten till upplevelser för alla dina sinnen.  

Västerut från kryssningshamnen hittar du Lissabons riviera, där befinner sig två av Atlanten badorter vid namn Cascais och Estoril. Den gamla fiskebyn Cascais inbjuder till att strosa omkring mellan byns charmiga oaser. Njut av smakupplevelser som lokalt producerad glass och inhemsk svalkande dryck. Estoril erbjuder lite mer fart och fläkt, här finns nämligen Europas största casino. En behaglig strandpromenad länkar samman de båda badorterna som ligger på gångavstånd från varandra.   

Valuta: Euro. Kreditkort är allmänt accepterade
Officiellt språk: Portugisiska
Tidsskillnad till Sverige: – 1 timme

Spårvagnar i Lissabon, Portugal
En sparvagn i en av Lissabons gator

Fräska frukter i olika färger från staden Lissabon

Inspireras av fler kryssningsstopp runt vackra medelhavet

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.