ATEN

På en kryssning i Aten kan du skåda ståtliga monument och antika ruiner

Aten en unik kryssningsdestination som döljer många forntida hemligheter, en underbar plats full av kultur och massor av aktiviteter.

Aten är Greklands huvudstad och landets största stad med cirka fyra miljoner invånare. Staden i sig är som ett museum, med otaliga monument och ruiner. Den mest centrala delen av Aten är Syntagma, Konstitutionstorget, där bland annat det grekiska parlamentet ligger. Syntagma är även ett av turisternas favoritmål, då det bjuder på en hel del kulturminnen. I området finns också flera museer, den gamla staden Plaka och världens mest kända klippa, Akropolis med Parthenon-templet på toppen.

Plaka är också känt som gudarnas kvarter på grund av dess närhet till Akropolis och är det äldsta, mest attraktiva och livliga området i Aten.

Aten var ett centrum i det antika Grekland, ett kraftfullt imperium och civilisation. I staden dominerar fortfarande geografiska platser från 500-talet f.Kr. C., inklusive Akropolis, ett citadell på ett berg med forntida byggnader, såsom Parthenon-templet med dess pelare. I Akropolis Museum och National Archaeologist Museum bevaras skulpturer, vaser, smycken och fler föremål från antika Grekland.

Ett tips är att åka till Mikrolimano, en liten pittoresk småbåtshamn med en vacker strandpromenad. Här kan du sätta dig på något av de många caféerna eller restaurangerna för en bit mat eller ett glas lokalt vin. I Psyri-distriktet, nära Akropolis, finns många små affärer för den som gillar shopping. Här hittar du typiska souvenirer som läderprodukter, grekiska oliver, keramik och kryddor.

Kryssningsfartygen ankommer till hamnstaden Pireus, cirka 12 km från Aten. Detta definieras som utgångspunkten för att besöka de grekiska öarna och är en obligatorisk kryssningstopp för dem som korsar Egeiska havet. I Pireus finns en del att se och göra, bland annat finns det flera muséer samt fotbollsarenan Karaïskákis-Stadion som är hemmaplan för klubblaget Olympiakos och Greklands herrlandslag i fotboll. De flesta kryssningsresenärerna åker dock till Aten. Man kan åka med rederiets bussar, eller till exempel med taxi eller lokalbuss.

Valuta: Euro
Språk: Grekiska
Tidsskillnad till Sverige: + 1 timme

Akropolis i Aten, en historisk ruin

Aten monument i fjärran

Aten solnedgång

Man som spelar på gitarr i Aten

Inspireras av fler resmål runt vackra Medelhavet

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.