Flodkryssning på Douro

All inclusive ingår

11 – 18 oktober 2024

Douro – Europas vackraste flod?

Floden Douro betraktas som en av Europas vackraste floder och slingrar sig förbi olivlundar, terrasserade vinodlingar och medeltida bergsbyar.

Kryssningen tar dig med på en resa in i hjärtat av Portugals portvinsregion och tillsammans med vår kunniga färdledare får du upptäcka och utforska flera fantastiska platser.

Vet du om att flera vingårdar i Dourodalen håller ännu på traditionen att under skördetiden trampa sina egna druvor? Detta gör dom för att undvika att kärnorna krossas och ger en bitter bismak.

Program – Flodkryssning på Douro 2024

 

Douro

Resfakta

Flyg
Från Arlanda eller Köpenhamn till Porto t/r

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från din närmaste avreseort. Eventuellt pristillägg kan tillkomma.

Kryssning

Dag 1 –  Porto
Dag 2 – Porto – Regua
Dag 3 – Regua – Vega de Terron
Dag 4 –  Barca D´Alva – Salamanca
Dag 5 – Barca D´Alva – Ferradosa – Pinhao
Dag 6 –  Pinhao – Porto
Dag 7 –  Porto
Dag 8 –  Porto – Hemresa

Pris
från 29995 kr per person

Med reservation för ändringar

Dag för dag

Dag 1. Flyg till Porto
Efter ankomst till Porto samlas gruppen för en gemensam transport till kryssningsfartyget som ligger vid kaj i Villa Nova de Gaia. Efter incheckning så hälsas vi välkomna och bjuds på en drink innan middagen serveras ombord.

Vårt fartyg ligger i Porto över natten.

Porto, Portugal

Dag 2. Porto – Regua
Porto är en av Portugals äldsta städer och är med sina ca 300 000 invånare Portugals näst största stad. Den historiska delen av centrum står på UNESCO´s världsarvslista och är en härlig blandning av smala gator, gränder och imponerande kyrkor, bland annat Sé-katedralen från 1100-talet. Men framöver allt är Porto känt för vinet med stadens namn. På den andra sidan av floden, i stadsdelen Vila Nova de Gaia ligger de gamla portvinshusen från 1700-talet. Vinet blev fraktat hit från vinmarknaderna i Dourodalen, förädlat och lagrat i de stora portvinskällarna, före de tappades på flaskor och distribuerades över hela världen.

Morgonen bjuder på en stadsrundtur i Porto (utflyktspaket), där vi får se stadens främsta sevärdheter, inklusive Palacio da Bolsa (börspalatset) och den mest framstående gotiska byggnaden, San Francisco-katedralen. Turen avslutas med ett besök i ett av portvinshusen i Vila Nova de Gaia, där vi visas runt och får smaka på ”den dyrbara nektarn”.

Vår kryssning går under eftermiddagen uppför floden Douro, som tidigare nyttjades som transportväg av tunnor med vin på speciella båtar, så kallade rabelobåtar, mot Régua. Trots att staden bara har 17 000 invånare är det den största längs Dourodalen. Fartyget ligger vid kaj i Régua över natten.

Dag 3. Regua – Vega de Terron
Vi börjar dagen med en utflykt till Vila Real (utflyktspaket), en stad med varierad religiös arkitektur. Vidare till Solar de Mateus Palace, förevigat på etiketten på Mateus vinflaskor. Slottskapellet här anses vara en av de vackraste barockbyggnaderna i Portugal. Det blir dags för en promenad i den vackert anlagda trädgården innan man återvänder till fartyget som under tiden har seglat till Pinhão.

Medan vi njuter av en utsökt lunch fortsätter kryssningen genom hjärtat av vindistriktet i Dourodalen. På båda sidor om floden finns panoramautsikt över terrasserade vingårdar upp till 700 meter uppför de branta dalsidorna. Vi seglar genom slussarna vid Valeria och Pocinho och kommer fram till den spanska gränsstaden Vega de Terrón på kvällen. Efter middagen får vi en fantastisk flamencoshow ombord. Fartyget ligger vid kaj i Vega de Terrón över natten.

Rolig kuriosa
Det portugisiska köket är känt för sin enkelhet och stora variation och varje region har sina traditionella rätter. Till maten dricker man gärna ett friskt vin från vinho verde distriktet, varav Mateus är den mest kända tillverkaren.

Dag 4. Barca D´Alva – Salamanca
Idag ägnar vi hela dagen åt Spanien (utflyktspaket). Vi tar oss bekvämt med buss till Salamanca, även kallad ”Den gyllengula staden” där vi gör en stadsrundvandring.

Vi ser den fantastiska Plaza Mayor, snäckhuset, klostret, universitetet och de båda katedralerna innan vi äter en traditionell spansk lunch. Innan återresan blir det tid för egna upptäcktsfärder i denna charmiga universitetsstad.

Dag 5. Barca D´Alva – Ferradosa – Pinhao
Njut av en avkopplande morgon ombord när fartyget seglar tillbaka nerför floden och genom slussarna vid Pocinho och Valeria.

Efter lunch blir det ett kort stopp i Ferradosa som är startpunkten för en utflykt med buss genom vindistriktet (utflyktspaket). Vi kör på småvägar längs de terrasserade vingårdarna med magnifik utsikt över dalen och floden. Längs vägen blir det besök och vinprovning på en lokal quinta (vingård). Under tiden seglar fartyget till Pinhão där de som varit på utflykt kommer ombord igen.

Innan middagen är det dags att utforska den gamla staden Pinhão på egen hand. Under kvällen bjuder kapten in till galamiddag ombord.

Dag 6. Pinhao – Porto
Efter frukost erbjuds en utflykt till Lamego (utflyktspaket) med besök i den vackra barockkyrkan Nossa Senhora dos Remédios, ett av Portugals viktigaste pilgrimsmål. Kyrkan från 1800-talet utmärks av den vita fasaden som domineras av en barocktrappa med 686 trappsteg.

Efter lunch ombord kan du koppla av på soldäcket medan fartyget seglar genom flera stora slussar, den sista sträckan på vägen tillbaka till Porto. Ankomst Porto sent på kvällen. Efter en utsökt middag ombord får vi njuta av den traditionella, portugisiska fadomusiken i loungen.

Dag 7. Porto
Förmiddagen tillbringas på egen hand. Efter lunch kan vi rekommendera en halvdagsutflykt till den medeltida staden Guimaraes (utflyktspaket).

Guimares är en historisk stad, grundad på 800-talet med namnet Vimaranes. Staden spelade en viktig roll i bildandet av staten Portugal och var också landets första huvudstad. Gamla stan, en labyrint av smala gator och magnifika 1300-talsbyggnader, finns på UNESCO:s lista. Vi besöker också det imponerande medeltida palatset Dukes of Braganza.

Dag 8. Porto – Hemresa
Efter en stärkande frukost lämnar vi fartyget och tar oss med buss till flygplatsen och vår återresa mot Sverige kan börja, med oförglömliga minnen och upplevelser i bagaget.

Allt detta ingår i priset

 • Flyg Sverige – Porto inkl 1 bagage t/r
 • Transfer till fartyget t/r
 • 8 dagar/7 nätters kryssning i utsides dubbelhytt
 • Hamnavgifter och skatter
 • Välkomstcocktail
 • Helpension fr om middag dag 1 t om frukost dag 8
 • All inklusive dryckespaket i baren och restaurangen
 • Galamiddag ombord
 • Hamnavgifter och skatter
 • Wifi
 • Lagstadgad resegaranti
 • Färdledare från Kryssningar.se

Ingår ej i priset
– Dricks till besättningen (ca 85 kr per person och dag)
– Reseförsäkring
– Avbeställningsskydd

Med reservation för ändringar

Tillval

Hyttstillägg per person
      0 kr del i utsides hytt på Huvuddäck (+7 500 kr enkelhytt)
1 900 kr del i utsides hytt på Mellandäck (+7 500 kr enkelhytt)
2 300 kr del i utsides hytt på Övre däck

Utflyktspaket – 4350:- per person

– Guidad tur i Porto med vinprovning, ca 4 h
– Vila Real och Mateus palatset, ca 4 h
– Guidad tur av Salamanca, inkl lunch, ca 10,5h
– Portos vinrutt, ca 4 h
– Guidad tur i Lamego, ca 4 h
– Guimaraes, ca 4 h

Dricks ingår till guider och chaufförer under tillvalsutflykterna. Under turerna används audiomottagare för bästa upplevelse.

Fartygsfakta

Rederi: Croisi Europe
Passagerare: 132
Besättning: 25
Hytter: 66
Byggnadsår: 2017
Längd: 80m
Bredd: 11,40m

M/S Miguel Torga är ett premiumfartyg och nybyggt 2017. Fartyget har totalt 66 hytter fördelade på 3 däck. Övre däck  däck, Mellandäck och Huvuddäck.

Hytterna på Mellan- och övre däck har öppningsbara fönster med fransk balkong medan hytterna på Huvuddäck endast har ett mindre fönster (ej öppningsbart).

Alla hytter är utrustade med tv, luftkonditionering, säkerhetsfack, dusch och wc, hårfön samt skönhetsprodukter. Ombord finner du förutom restaurang och bar även soldäck med pool och solsängar. Hiss finns.

Fartygsinformation M/S Miguel Torga 


 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:

Utresa:

Stockholm – Porto

2024-10-11 06:10-11:20

Hemresa:

Porto – Stockholm

2024-10-18 12:10-23:55

Utresa:

Köpenhamn – Porto

2024-10-11 06:15-08:50

Hemresa:

Porto – Köpenhamn

2024-10-18 09:40-14:05