Kryssning på Moldau och Elbe från Prag till Berlin

30 november – 7 december 2024

Historiska städer längs Moldau & Elbe

De historiska städerna längs Moldau och Elbe bjuder på ett pärlband av kända platser och när det närmar sig jul så bjuds det även på charmiga julmarknader med fantastiska juldekorationer, hantverk och lokala delikatesser.

Under resan får vi möjlighet att utforska det vackra Prag med dess judiska kvarter och den berömda Karlsbron. Lära oss mer om Sachsens guldålder och gå i Martin Luthers fotspår i Wittenberg, Vi får även möjlighet att inhandla det världsberömda Meissenporslin i staden med samma namn. Välkommen till en mysigare advent!

Faktablad Julmarknadskryssning på Moldau och Elbe 2024

Resfakta

Flyg 
Flyg från Stockholm till Prag och hem från Berlin.

*Vi undersöker gärna möjligheten att resa från din närmaste avreseort. Eventuellt pristillägg kan tillkomma.

Kryssning

Dag 1 – Prag
Dag 2 – Horin
Dag 3 – Bad Shandau
Dag 4 – Dresden / Meissen
Dag 5 – Wittenberg
Dag 6 – Magdeburg
Dag 7 – Brandenburg / Potsdam
Dag 8 – Berlin, hemresa

Pris
Från 27995 kr per person

Med reservation för ändringar

Dag för dag

Dag 1 – Flyg till Prag
Resan inleds med flyg till Prag, där vår buss väntar för vidare färd till fartyget som ligger och väntar vid Vltava, även känd som floden Moldau. Vi den här tiden på året förvandlas Prag till en färgsprakande feststad då torg och gator pyntas och fylls av hantverksstånd, körsång och mycket mer.

Efter vi har lämnat av vårt bagage ombord har du hela eftermiddagen till att upptäcka Prag på egen hand.  Navet i Prags julfirande är den traditionella julmarknaden på torget i Gamla stan. Här kan du strosa runt bland de många stånden och insupa dofterna från julkryddor och bivaxljus, lyssna på körsång samt beskåda den praktfulla granen med sina många ljus som står placerad mitt på torget

Medan du är här får du inte missa att smaka på klassisk tjeckisk julmat så som karp med ett stop mjöd, eller för att höja stämningen ytterligare, ett glas av den tjeckiska likören Becherovka, vars smak påminner om pepparkaka. Fartyget ligger vid kaj under natten.

Dag 2 – Prag, Hořín och Litoměřice
Efter frukost finns det möjlighet att följa med på en stadsrundtur i Prag (mot tillägg). Turen inkluderar höjdpunkter så som slottet med St Vitus katedralen och Schwarzenberg palatset. gamla stan med marknadsplatsen, det astronomiska uret och Jan Hus monumentet samt Vaclavplatsen. Turen avslutas i Hořín, dit fartyget nu har förflyttat sig.

Under eftermiddagen fortsätter vi att kryssa längs med Elbe, som är en av de större floderna i Centraleuropa. Den har sin källa i nordöstra Tjeckien och flyter genom norra Tyskland innan den rinner ut i Nordsjön. Kring middagstid lägger vi till i den tjeckiska staden Litoměřice, där vi ligger vid kaj över natten.

Dag 3 – Bad Schandau och Dresden
Under morgonen lägger fartyget ut och vi fortsätter norröver mot den tyska kurorten Bad Schandau, dit vi ankommer strax efter lunch.

Här erbjuds en utflykt (mot tillägg) till vattenfallet Lichtenhain, som även brukar kallas ”Niagarafallen i Sachsiska Schweiz”. Efter att besök vid det kända ”naturfenomenet” har du tid till att vandra upp till klippan ”Kuhstall”, medan vår guide berättar om landet och dess invånare. Färden med den historiska spårvagnen genom den vackra Kirnitzschtal leder oss förbi de imponerande klippformationerna i sandsten och flera turistorter.

Strax före middagen fortsätter fartyget mot Dresden, dit vi ankommer kring midnatt.

Dag 4 – Dresden och Meissen
Vi vaknar upp i Dresden som är den näst största staden i området Sachsen. Med sitt vackra läge och milda klimat vid Elbes stränder, sin barockarkitektur och sina museer och konstsamlingar är det inte konstigt att staden Dresden ofta kallas för ”Florens vid Elbe”. Staden som breder ut sig på båda sidor anses även vara en av Europas grönaste städer, då 63% av ytan täcks av skog och grönområden.

Fartyget ligger centralt vid kaj under förmiddagen och du har möjlighet att följa med på en guidad stadspromenad (mot tillägg) eller strosa runt på egen hand.

Vid lunch kryssar vi vidare mot Meissen som de flesta känner igen från porslinet med samma namn. Meissen är Europas äldsta porslinsmanufaktur och grundades 1710 av August II. Här erbjuds en guidad promenad som bland annat tar oss upp till slottet Albrechtsburg varifrån man har en fantastisk utsikt över dalen med vinodlingar. Det är också här som det sachsiska vita guldet tillverkas, Meissenporslinet.

Strax före middagstid lägger vi ut och fortsätter mot Wittenberg.

Tips!
Vi kan varmt rekommendera ett besök på julmarknaden i Dresden som är en av Tysklands äldsta. Den arrangerades för första gången år 1434 och kallas också för Striezelmarkt, vilket är namnet på den lokala och berömda julkakan med torkade frukter, ”Dresdner Stollen”.

Julmarknad Dresden

Dag 5 – Wittenberg
Vi vaknar upp i staden Wittenberg som ligger mellan Berlin och Leipzig i östra Tyskland. Staden har idag ca 58 000 invånare och är präglad av reformationen och dess huvudfigurer, däribland Martin Luther.

Här finns möjlighet att följa med på en stadsrundtur i Martin Luthers fotspår (mot tillägg) där vi besöker det historiska rådhuset, Martin Luthers predika kyrka samt platsen för det berömda upplägget av avhandlingarna. Tid ges också till att besöka det världsberömda reformationsaltaret i Wittenbergs stadskyrka.

Strax efter lunch fortsätter vi vår seglats längs med Elbe och mot Magdeburg där vi ligger vid kaj under natten.

Dag 6 – Magdeburg
Under förmiddagen erbjuds en stadsrundtur i Magdeburg (mot tillägg). Turen bjuder på en rad populära och viktiga sevärdheter, bland annat Magdeburgs domkyrka, som är ett gotiskt mästerverk med sina imponerande torn. Andra sevärdheter är bland annat Vårfruklostret och den mycket speciella byggnad som kallas ” Gröna citadellet ”.

Vid lunchtid lägger vi ut och fortsätter mot Genthin, där vi ligger vid kaj under natten.

Rolig kuriosa
Staden Magdeburg är känd för sina dragspel (”magdeburgare”) och tro det eller ej men vid förra sekelskiftet fanns det inte mindre än nitton dragspelsfabriker här!

Dag 7 – Brandenburg an der Havel och Potsdam
Strax efter frukost lägger fartyget till i Brandenburg an der Havel som ligger vid floden Havel ungefär 70 km väster om Berlin. Besök gärna stadens julmarknad. Varje år besöker tiotusentals av människor julmarknaden i Brandenburg an der Havel för att uppleva den helt unika julhändelsen med jultomtar, änglar och andra mytiska varelser.

Vid lunchtid är det dags att kryssa vidare och vi ankommer den gamla garnisonsstaden Potsdam under eftermiddagen. Staden Potsdam som ligger vid porten till Berlin, har en stor palett med julmarknader som börjar med det traditionsrika Alt-Potsdamer julmarknad på Brandenburger Strasse i Potsdams historiska stadskärna samt julmarknaden på Luizenplatz. Vill du hellre uppleva stadens kulturella sida så erbjuds en guidad stadspromenad (mot tillägg) där du bland annat få se stadens vackra barockbyggnader och kända minnesmonument.

Vi ligger vid kaj i Potsdam under natten.

Dag 8 – Berlin, hemresa
Under morgonen lägger fartyget till i Berlin och vår slutdestination för kryssningen. Efter en sista frukost ombord checkar vi ut och beger oss till flygplatsen för flyg hem till Sverige.

OBS! Kryssningstiderna är preliminära och kan komma att justeras vid behov pga slussning, vattenstånd etc

 

Allt detta ingår i priset

 • Flyg till Prag och hem från Berlin inkl 1 incheckat bagage t/r
 • Transfer från flygplats till fartyg t/r
 • 8 dagars kryssning/7 nätter i utsides dubbelhytt
 • Alla måltider ombord
 • Fri sittning i restaurangen och flexibla mattider.
 • Fria drycker kl 09.00- 24.00
 • Eftermiddagste/kaffe med bakverk och kvällsvickning
 • Exklusiv ”High tea” med scones, bakverk, choklad och macarones (1 tillfälle)
 • Vatten, öl och läsk i hyttens minibar
 • 1 flaska mousserande vin på hytten
 • Skönhetsprodukter i hytten från Rituals eller likvärdigt
 • Dricks till personal ombord
 • WiFi ombord (fungerar bäst då vi ligger i hamn)
 • Lagstadgad resegaranti
 • Svensk färdledare från Go Cruising

Tillval

Hyttstillägg per person
        0 kr del i utsides hytt på Emerald däck (+6 900 kr enkelhytt)
3 000 kr del i utsides hytt på Diamond däck (+7 900 kr enkelhytt)

Utflykter (kan förbokas* men betalas ombord)
– Prag – Stadsrundtur ca 6h                                        52 Euro
– Bad Schandau – Lichtenhain vattenfall, ca 4h    42 Euro
– Dresden – Stadspromenad ca 3h                           20 Euro
– Meissen – Stadspromenad ca 2h                            19 Euro
– Wittenberg – Stadsrundtur ca 2h                            42 Euro
– Magdeburg – Stadsrundtur ca 4h                            45 Euro
– Potsdam – Stadspromenad ca 2 h                          19 Euro

*Förbokningen är bindande
Med reservation för att rederiet ställer in utflykterna pga för få bokningar

Under turerna används audiomottagare för bästa upplevelse

Fartygsinformation

Passagerare: 88
Besättning: 23
Hytter: 44
Byggnadsår: 2002
Längd: 85m
Bredd: 10,6m

MS Swiss Ruby är ett lite äldre fartyg med en genuin fartygskänsla med detaljer av mahogny. Fartyget har totalt 44 hytter fördelade på 2 däck. Övre däck (Diamond däck) och Huvuddäck (Emerald däck).

Hytterna på Diamond däck har öppningsbara fönster med fransk balkong medan hytterna på Emerald däck endast har två mindre fönster (ej öppningsbara).

Alla hytter är utrustade med tv, minibar, luftkonditionering, säkerhetsfack, hårfön samt dusch och wc . Ombord finns en restaurang och panoramabar med dansgolv, en liten butik samt ett mindre bibliotek med böcker och spel.

 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:

Utresa:

Arlanda – Prag

2024-11-30 07:50-12:10

Hemresa:

Berlin – Arlanda

2024-12-07 18:15-19:55