Flodkryssning på Donau med Järnporten

All Inclusive ingår

10 – 20 September 2025

Järnporten, Donaus vackraste passage

Floden Donau som har sitt ursprung i Schwarzwald, passerar många kända platser på sin 2888 km långa sträckning ned till Svarta havet. På denna kryssning med nybyggda MS Viva Enjoy, får vi uppleva inte mindre än 6 länder och 4 huvudstäder.

Den vackraste delen är utan tvekan Järnporten. Den plats där floden bryter igenom Karpaterna. Järnporten är inte än järnport i sig, men en 100 km lång klyfta som utgör en naturlig gräns mellan Serbien och Rumänien.

Resfakta

Flyg
Flyg från Stockholm och Köpenhamn* till Budapest och hem från Wien.

*Vi undersöker gärna möjligheten att resa från din närmaste avreseort. Eventuellt pristillägg kan tillkomma.

Kryssning
Dag 1 – Budapest                                                23:59
Dag 2 – Kalocsa                           06:30             13:30
Dag 2 – Batina                              17:30               18:30
Dag 3 – Belgrad                           08:00             22:00
Dag 4 – Till flods
Dag 5 – Giurgiu (Bukarest)       10:00               19:00
Dag 6 – Till flods
Dag 7 – Donji Milanovac            08:00              09:00
Dag 7 – Golubac                          12:30                13:00
Dag 8 – Ilok                                   06:00              12:00
Dag 9 – Budapest                       13:00               20:30
Dag 10 – Bratislava                     14:30               21:00
Dag 11 – Wien, hemresa             04:30

Vissa stopp är tekniska stopp och som görs anslutning till en utflykt i land.
Tiderna är preliminära och kan komma att ändras beroende på slussar och vattennivå i floden.

Pris
Från 34 995 kr per person

Dag för dag

Dag 1 – Flyg till Budapest
Vid ankomsten till Budapest så väntar vår buss som tar med oss till fartyget som ligger vid kaj, centralt inne i Budapest.

Under eftermiddagen välkomnas vi ombord på fartyget och installeras i våra hytter. Vi blir serverade en välkomstdrink i baren och introduceras till personalen ombord före middagen.

Fartyget lämnar kajen vid midnatt (23:59) och kryssar mot den ungerska staden Kalocsa.

Dag 2 – Kalocsa
(06:30 – 13:30)
Vi vaknar upp i staden Kalocsa som är vidare känd för sin paprika. Staden ansvarar för ca 40% av Ungerns paprikaproduktion och spelar en betydande roll inom Ungerns gastronomi.

Rolig kuriosa
I Kalocsa finns världens enda paprikamuseum.

Dag 3 – Belgrad
(08:00 – 22:00)
Vi vaknar upp i Belgrad, som även kallas den vita staden, är en av Europas äldsta huvudstäder och är känd för sitt kulturella inflytande under den turkiska ockupationen. För den historieintresserade är Belgrad ett riktigt guldkorn och du har möjlighet att följa med på en stadsrundtur (mot tillägg).

Första stoppet görs vid fästningen Kalemegdan, ett av stadens landmärken. Efter promenaden genom parken stannar vi till för lite förfriskning innan turen fortsätter och vi får se flera av stadens kända sevärdheter så som ryttarstatyn av prins Milos Obrenovic, Terezije-torget och St Sava katedralen, den största ortodoxa kyrkan i världen.

Fartyget ligger vid kaj ända fram till sent på kvällen så du har gott om tid att strosa tunt på egen hand. Här finns mycket att upptäcka, även om det på många ställen finns till synes övergivna hus. Det är det som gör staden så spännande!

Dag 4 – Till flods
Efter några intensiva dagar i land får du idag njuta av en skön dag till flods medan fartyget kryssar vidare mot Rumänien.

Dag 5 – Giurgiu (Bukarest)
(10:00 – 19:00)
Efter frukost lägger fartyget till i den rumänska staden Giurgiu där du har möjlighet att följa med på en heldagstur till Bukarest (mot tillägg).

Med sina 1,8 miljoner invånare är Bukarest den sjunde största staden i Europa. Efter ca en timmes bussfärd ankommer vi till den rumänska metropolen. Längs turen får vi se de viktigaste boulevarderna, Triumfbågen och andra huvudattraktioner. En av sevärdheterna är till exempel Unification Square med sina konstnärligt byggda fontäner, som är uppkallad efter den plats där 4 av de 6 stadsdelarna möts.

Slutligen fortsätter turen längs Calea Victoriel Street till det imponerande parlamentspalatset, tidigare känt som ”Folkets hus”. Här besöker vi det intilliggande Konstitutionstorget som innehar mycket information om stadens spännande historia.

Dag 6 – Till flods
Nu har fartyget vänt om och styr uppströms igen. Du får ännu en avkopplande dag till flods så varför inte unna dig en massagebehandling på SPA-avdelningen ombord?

 

Dag 7 – Järnporten
Under morgonen når vi Järnporten, en 120 kilometer lång naturlig ravin där Donau bryter igenom bergskedjan Karpaterna i syd och Balkanbergen i nordväst.

Denna del av floden anses vara ett av de mest natursköna och spektakulära områdena längs Donau. Sträckan var tidigare fruktad av fartygstrafik på grund av skarpa klippor och farliga strömmar, men farorna avlägsnades på 70-talet när en ny vattenkraftanläggning och avancerat system med lås öppnades.

Tips
Håll utkik efter det 43 meter höga stenansikte som är uthugget i berget. Ansiktet ska föreställa Decebalus, den sista kungen av Dakia som slogs mot de romerska kejsarna. Glöm inte att ta med kameran upp på soldäck.

Dag 8 – Ilok
(06:00 – 12:00)
Under morgonen lägger fartyget till i Ilok som är den östligaste staden i Kroatien och den plats där öst möter väst.

Staden är omgiven av flera berömda Traminac-vingårdar och vintraditionerna i området sträcker sig tillbaka ända till den illyriska tiden.  Ilok är en stad med lång och brokig historia men är dock mest känd som Donaus vinrike.

Efter lunch fortsätter fartyget och du kan spendera eftermiddagen med att njuta av vyerna från soldäck medan

Dag 9 – Budapest
(13:00 – 20:30)
Vi lägger till i Ungerns huvudstad Budapest vid lunchtid. Staden är uppdelad i de två distrikten Buda och Pest, som ligger på vardera sidan av Donau. Här har du möjlighet att följa med på en stadsrundtur (mot tillägg) där vi bland annat ser den imponerande Hjältarnas Torg – med ett minnesmärke om Ungerns fallna hjältar, Operan, Nya gotiska parlamentsbyggnaden och St. Stefan-katedralen. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

Fartyget ligger centralt mitt i staden så du har promenadavstånd till både parlamentet och de olika shoppingstråken om du hellre vill se dig runt på egen hand.

Dag 10 – Bratislava
(14:30 – 21:00)
Efter en härlig frukostbuffé ombord finns det tid att njuta av utsikten från soldäck när fartyget seglar längs den slovakiska / ungerska gränsen och följer Donaus ”knä” – där floden svänger nästan i rät vinkel och fortsätter uppströms.

Vid lunch lägger vi till i den pittoreska gamla staden Bratislava som är en av Europas yngsta huvudstäder. Följ med på en stadsrundtur (mot tillägg) bland kullerstensgator och pastellfärgade byggnader eller välj att promenera på egen hand. Fartyget ligger vid kaj inte långt från stadens centrum, så du kan själv strosa runt på egen hand.

Tips
Glöm inte att hålla utkik efter ett av stadens landmärken. Den humoristiska bronsskulpturen ”Man at Work” som föreställer en man som klättrar upp ur ett brunnshål mitt i gatan.

Dag 11 – Wien, hemresa
(Kl 04:30)
Tidig morgon lägger vi till i Wien, vår slutdestination för kryssningen. Efter en sista frukost ombord checkar vi ut och beger oss till flygplatsen för flyg hem till Sverige.

OBS! Kryssningstiderna är preliminära och kan komma att justeras vid behov pga slussning, vattenstånd etc

 

Allt detta ingår i priset

 • Flyg till Budapest och hem från Wien inkl 1 incheckat bagage t/r
 • Transfer från flygplats till fartyg t/r
 • 11 dagars kryssning/10 nätter i utsides dubbelhytt
 • Frukostbuffé samt trerätters luncher och middagar
 • Fri sittning i restaurangen och flexibla mattider.
 • Fria drycker i bar och restaurang kl 09.00- 24.00
 • Kaffe och te faciliteter 24h
 • Kvällsvickning
 • Exklusiv ”High tea” med scones, bakverk, choklad och macarons (2 tillfällen)
 • Vatten, öl och läsk i hyttens minibar
 • 1 flaska mousserande vin på hytten
 • Skönhetsprodukter i hytten från Rituals eller likvärdigt
 • Dricks till personal ombord
 • WiFi ombord (fungerar bäst då vi ligger i hamn)
 • Lagstadgad resegaranti
 • Svensk färdledare från Kryssningar.se

Ingår ej i priset
– Övriga utflykter
– Reseförsäkring
– Avbeställningsskydd

Tillval

Hyttillägg per person
        0 kr del i utsides hytt på Emerald däck (+11 500 kr enkelhytt)
4 500 kr del i utsides hytt på Ruby däck (+13 500 kr enkelhytt)
7 500 kr del i utsides hytt på Diamond däck

Fartygsinformation

Passagerare: 190
Besättning: 52
Hytter: 95
Byggnadsår: 2024
Längd: 135m
Bredd: 11m

M/S Viva Enjoy ett nybyggt förstaklass fartyg som har totalt 95 hytter (varav 8 sviter) fördelade på 3 däck. Övre däck (Diamond däck), Huvuddäck (Ruby däck) och Undre däck (Emerald däck). Standardhytterna är ca 15 kvm med sviterna är ca 24 kvm stora.

Hytterna på Övre däck och Huvuddäck har öppningsbara fönster med fransk balkong medan hytterna på nedre däck endast har två mindre fönster (ej öppningsbara).

Alla hytter är utrustade med tv, minibar, luftkonditionering, dusch och wc, hårfön samt skönhetsprodukter från Rituals eller liknande. Ombord finner du förutom restaurang och 2 barer, liten wellness avdelning, soldäck med solsängar. Hiss finns mellan Emerald,  Ruby och Diamond däck.

Fartygsöversikt MS Viva Enjoy

Bilden visar standardhytt på Ruby och Diamond däck. Fler bilder kommer.

 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:
 • 2025-09-10
 • Köpenhamn
 • 10 nätter
 • 34 995:-
 • 10+
 • Boka resa
 • 2025-09-10
 • Stockholm
 • 10 nätter
 • 34 995:-
 • 7 resor kvar
 • Boka resa