Flodkryssning på Donau med Järnporten

All inclusive ingår

12 – 22 september 2024

Järnporten, Donaus vackraste passage

Floden Donau som har sitt ursprung i Schwarzwald, passerar många kända platser på sin 2888 km långa sträckning ned till Svarta havet. På denna kryssning med förstklassiga MS Viva Two, får vi uppleva inte mindre än 5 länder och 4 huvudstäder.

Den vackraste delen är utan tvekan Järnporten. Den plats där floden bryter igenom Karpaterna. Järnporten är inte än järnport i sig, men en 100 km lång klyfta som utgör en naturlig gräns mellan Serbien och Rumänien.

Program – Donau med Järnporten

2024

Resfakta

Flyg
Flyg från Stockholm eller Köpenhamn* till Wien t/r.

*Vi undersöker gärna möjligheten att resa från din närmaste avreseort. Eventuellt pristillägg kan tillkomma.

Kryssning

Dag 1 – Wien
Dag 2 – Kalocsa/Mohács
Dag 3 – Osijek
Dag 4 – Belgrad
Dag 5 – Golubac /Järnporten /Donji Milanovac
Dag 6 – Kostolac
Dag 7 – Novi Sad / Ilok
Dag 8 – Mohács / Kalocsa
Dag 9 – Budapest
Dag 10 – Bratislava / Hainburg
Dag 11 – Wien, hemresa

Pris
Från 29 995 kr per person

Med reservation för ändringar

Dag för dag

DAG 1 – Flyg till Wien
Vid ankomsten till Wien så väntar vår buss som tar med oss till fartyget som ligger vid Handelskai. Wien ligger vid den majestätiska floden Donau och är en av de mest kulturellt rika städerna i Europa. Staden har länge varit Europas andliga hem för klassisk musik och orkestreringarna av många av de stora namnen verkar utstråla från gatorna som är fyllda med magnifik arkitektur som till stor del återspeglar de kejserliga Hapsburgarnas storhet.

Under eftermiddagen välkomnas vi ombord på fartyget och installeras i våra hytter. Vi blir serverade en välkomstdrink i baren och introduceras till personalen ombord före middagen.

Fartyget lämnar kajen vid ca 16.00 och kryssar mot Ungern.

DAG 2 – Kalocsa och Mohács
(Kl 14:00 – 18:00) (Kl 21:30 – 23:59)
Under förmiddagen finns det tid till en stunds avkoppling ombord. Kanske med en god bok på soldäck eller bara njuta av landskapet som vi passerar? Fartyget kryssar vidare mot Ungern och Kalocsa, dit vi ankommer efter lunch.

Kalocsa är vidare känd för sin paprika. Staden ansvarar för ca 40% av Ungerns paprikaproduktion och spelar en betydande roll inom Ungerns gastronomi.

Rolig kuriosa
I Kalocsa finns världens enda paprikamuseum.

DAG 3 – Osijek
(Kl 06:00 – 16:00)
Innan frukost lägger vi till i den kroatiska hamnstaden Osijek, som ligger vid Drava, en av bifloderna till Donau. Stadens läge gör den till en viktig knutpunkt i regionen.

Förutom den magnifika katedralen har Osijek en annan pärla – fästningen Tvrda, som ligger i den gamla delen av Osijek och är en befäst stadsdel. Den uppfördes av de österrikiska myndigheterna i början av 1700-talet och består av flera byggnader med stildrag från barocken. Befästningen anses vara en av de bäst bevarade ensemblen av byggnader i barockstil i Kroatien.

Under eftermiddagen fortsätter vår seglats mot Serbien och dess huvudstad Belgrad.

DAG 4 – Belgrad
(Kl 06:00 – 23:00)
Vi vaknar upp i Belgrad, som även kallas den vita staden, är en av Europas äldsta huvudstäder och är känd för sitt kulturella inflytande under den turkiska ockupationen. För den historieintresserade är Belgrad ett riktigt guldkorn och du har möjlighet att följa med på en stadsrundtur (mot tillägg).

Första stoppet görs vid fästningen Kalemegdan, ett av stadens landmärken. Efter promenaden genom parken stannar vi till för lite förfriskning innan turen fortsätter och vi får se flera av stadens kända sevärdheter så som ryttarstatyn av prins Milos Obrenovic, Terezije-torget och St Sava katedralen, den största ortodoxa kyrkan i världen.

Fartyget ligger vid kaj ända fram till sent på kvällen så du har gott om tid att strosa tunt på egen hand. Här finns mycket att upptäcka, även om det på många ställen finns tillsynes övergivna hus. Det är det som gör staden så spännande!

DAG 5 – Golubac, Järnporten och Donji Milanovac
(Kl 14:00 -)
Vid lunchtid når vi Järnporten, en 120 kilometer lång naturlig ravin där Donau bryter igenom bergskedjan Karpaterna i syd och Balkanbergen i nordväst. Denna del av floden anses vara ett av de mest natursköna och spektakulära områdena längs Donau. Sträckan var tidigare fruktad av fartygstrafik på grund av skarpa klippor och farliga strömmar, men farorna avlägsnades på 70-talet när en ny vattenkraftanläggning och avancerat system med lås öppnades.

Under eftermiddagen lägger vi till i den pittoreska serbiska staden Donji Milanovic och du kan strosa runt bland de historiska gatorna på egen hand.

Tips
Håll utkik efter det 43 meter höga stenansikte som är uthugget i berget. Ansiktet ska föreställa Decebalus, den sista kungen av Dakia som slogs mot de romerska kejsarna. Glöm inte att ta med kameran upp på soldäck.

DAG 6 – Kostolac
(Kl 13:30 – 18:00)
Förmiddagen spenderas ombord och det finns tid till att njuta av vyerna från soldäck eller kanske unna sig en massage i fartygets behandlingsavdelning?

Efter lunch lägger fartyget till i den serbiska staden Kostolac. I den gamla delen av Kostolac hittar man Viminacium, som idag är en stor arkeologisk plats. Staden grundades kring vår tideräknings början och den arkeologiska platsen upptar en yta om totalt 450 hektar och innehåller arkeologiska lämningar av tempel, gator, torg, amfiteatrar, palats, trav och romerska bad.

Rolig kuriosa
År 2009 hittade man ett 1,5 miljoner år gammalt mammutskelett vid den arkeologiska platsen i Viminacium

DAG 7 – Novi Sad och Ilok
(Kl 05:30 – 12:30) (Kl 15:30 – 19:00)
Under morgonen gör vi ett stopp i universitetsstaden Novi Sad, Serbiens andra största stad och som anses vara en av de vackraste Balkanstäderna. Staden grundades år 1694 när serbiska köpmän bildade en koloni vid Donau, på motsatt sida från där fästningen Petrovaradin låg – en strategisk militärpost för Habsburgarna.

Efter frukost erbjuds en stadsvandring med en kompletterande utflykt till Sremski Karlovci (mot tillägg) Efter en guidad tur till fots där vi bland annat får se några kyrkor, biskopstorget och teatern, åker vi med buss till den lilla staden Sremski Karlovci. Här besöker vi vinproducenten Zivanovics hem och provsmakar deras vin och honung. Biodlingsmuseet och vingården ger en omfattande inblick i den långa traditionen av biodling i Zivanovic-familjen.

Vid lunch lägger fartyget ut och fortsätter mot Ilok i Kroatien, där vi gör ett kortare stopp under eftermiddagen.

DAG 8 – Mohács och Kalocsa
(Kl 06:00 – 09:00)
Under natten har fartyget kryssat vidare till Mohács i Ungern.

Här har du möjlighet att följa med ut på en utflykt till Pusztan (mot tillägg). Vi välkomnas med snaps och isterbröd med lök samtidigt får ta del av en hästshow och bekanta oss med sällsynta djurarter. Du har också möjlighet att stanna kvar ombord medan fartyget fortsätter mot Kalocsa, där fartyget gör ett tekniskt stopp för att hämta upp de som har varit med på utflykt (kl 13:00 – 13:30).

Eftermiddagen tillbringas ombord medan vår seglats fortsätter mot Ungerns huvudstad Budapest, dit vi kommer strax innan midnatt (kl 23:30).

Rolig kuriosa
Kalocsa ansvarar för ca 40% av Ungerns paprikaproduktion och spelar en betydande roll inom Ungerns gastronomi. I Kalocsa finns världens enda paprikamuseum.

DAG 9 – Budapest
(kl – 13:00)
Vi vaknar upp i Ungerns huvudstad Budapest, vilken består av de två distrikten Buda och Pest, som ligger på vardera sidan av Donau. Efter frukost har du bland annat möjlighet att följa med på en stadsrundtur (mot tillägg) där vi bland annat ser den imponerande Hjältarnas Torg – med ett minnesmärke om Ungerns fallna hjältar, Operan, Nya gotiska parlamentsbyggnaden och St. Stefan-katedralen. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

Fartyget ligger centralt mitt i staden så du har promenadavstånd till både parlamentet och de olika shoppingstråken om du hellre vill se dig runt på egen hand.

Efter lunch fortsätter fartyget mot Esztergom, där vi gör ett tekniskt stopp kring middagstid (kl 19:00-19:30). Under natten fortsätter fartyget mot Slovakiens huvudstad, Bratislava.

DAG 10 – Bratislava och Hainburg
(Kl 08:00 – 13:00) (Kl 15:00-21:00)
Efter en riklig frukost ombord, har du tid att uppleva den pittoreska gamla staden Bratislava som är en av Europas yngsta huvudstäder. Följ med på en stadsrundtur (mot tillägg) bland kullerstensgator och pastellfärgade byggnader eller välj att promenera på egen hand. Fartyget ligger vid kaj inte långt från stadens centrum, så du kan själv strosa runt på egen hand.

Efter lunch ombord kryssar vi vidare mot vårt nästa stopp, Hainburg i Österrike som ligger ca 12 kilometer väster om Bratislava. Här erbjuds en utflykt till den romerska staden Carnuntum (mot tillägg)

Tips
Glöm inte att hålla utkik efter ett av Bratislavas landmärken. Den humoristiska bronsskulpturen ”Man at Work” som föreställer en man som klättrar upp ur ett brunnshål mitt i gatan.

DAG 11 – Hemresa från Wien
(Kl 04:00)
Tidig morgon lägger vi till i Wien, vår slutdestination för kryssningen. Efter en sista frukost ombord checkar vi ut och beger oss till flygplatsen för flyg hem till Sverige.

OBS! Kryssningstiderna är preliminära och kan komma att justeras vid behov pga slussning, vattenstånd etc

Allt detta ingår i priset

 • Flyg till Wien inkl 1 incheckat bagage t/r
 • Transfer från flygplats till fartyg t/r
 • 11 dagars kryssning/12 nätter i utsides dubbelhytt
 • Frukostbuffé samt trerätters luncher och middagar
 • Fri sittning i restaurangen och flexibla mattider.
 • Fria drycker i bar och restaurang kl 09.00 – 24.00
 • Kaffe och te faciliteter 24h
 • Kvällsvickning
 • Exklusiv ”High tea” med scones, bakverk, choklad och macarons (2 tillfällen)
 • Vatten, öl och läsk i hyttens minibar
 • 1 flaska mousserande vin på hytten
 • Skönhetsprodukter i hytten från Rituals eller likvärdigt
 • Dricks till personal ombord
 • WiFi ombord (fungerar bäst då vi ligger i hamn)
 • Lagstadgad resegaranti
 • Svensk färdledare från Kryssningar.se

Ingår ej i priset
– Utflykter
– Reseförsäkring
– Avbeställningsskydd

Med reservation för ändringar

Tillval

Hyttstillägg per person
        0 kr del i utsides hytt på Emerald däck (+8 500 kr enkelhytt)
2 900 kr del i utsides hytt på Ruby däck (+9 900 kr enkelhytt)
4 900 kr del i utsides hytt på Diamond däck
9 900 kr del i svit på Diamond däck

Utflykter (kan förbokas* men betalas ombord)
– Belgrad – Stadsrundtur, ca 3,5 h buss och promenad                                                      25 Euro
– Novi Sad – Stadsvandring och tur till Sremski Karlovci, 4,5 h buss och promenad     34 Euro
– Mohacs – Pusztan med hästuppvisning, ca 4,5 h, buss och hästdroska                       52 Euro
– Budapest – Stadsrundtur, ca 3,5 h, buss och promenad                                                   24 Euro
– Bratislava – Stadsrundtur, ca 2,5 h, buss och promenad                                                  28 Euro

*Förbokningen är bindande
Med reservation för att rederiet ställer in utflykterna pga för få bokningar

Under turerna används audiomottagare för bästa upplevelse.

Fartygsinformation

Passagerare: 190
Besättning: 52
Hytter: 95
Byggnadsår: 2023
Längd: 135m
Bredd: 11,45m

M/S Viva Two är ett helt nybyggt förstaklass fartyg och som hade sin jungfrutur under 2023. Fartyget har totalt 95 hytter fördelade på 3 däck. Övre däck (Diamond däck), Huvuddäck (Ruby däck) och Undre däck (Emerald däck).

Hytterna på Ruby däck och Diamond däck har öppningsbara fönster med fransk balkong medan hytterna på Emerald däck endast har två mindre fönster (ej öppningsbara).

Alla hytter är utrustade med tv, minibar, Nespresso-bryggare, luftkonditionering, dusch och wc, hårfön samt skönhetsprodukter från Rituals eller liknande. Ombord finner du förutom restaurang och bar även soldäck med pool och solsängar. Hiss finns.

Däcksplan MS Viva Two
 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:

Utresa:

Arlanda – Wien

2024-09-12 10:05-12:15

Hemresa:

Wien – Arlanda

2024-09-22 12:15-14:25

Utresa:

Köpenhamn – Wien

2024-09-12 09:50-11:30

Hemresa:

Wien – Köpenhamn

2024-09-22 15:10-16:50