AMSTERDAM

Slingande kanaler, mysiga caféer och världsberömda museum

Nederländernas huvudstad är känd för sina kanaler och ett populärt sätt att se staden är att åka kanalbåt – även om en båttur kanske inte är det första man tänker på när man stigit av kryssningsfartyget. I staden finns ett över 100 km långt nätverk av kanaler, som år 2010 togs med på Unescos världsarvslista. Båtturerna startar på flera ställen i stadens centrum.

En av de mest besökta sevärdheterna i Amsterdam är Anne Franks hus. Här levde den judiska flickan Anne Frank gömd undan nazisterna i nästan två år, tillsammans med sin familj. Staden har också över 50 museer och bland de mest kända finns Rijksmuseum och van Gogh-museet.

Ett tips är att besöka stadsdelen Jordaan, där det finns otaliga små caféer, gallerier och antikvitetsaffärer. Stadsdelen byggdes i början av 1600-talet och ursprungligen bodde mest människor ur arbetarklassen samt immigranter där. I dag är Jordaan en trendig stadsdel där många unga konstnärer och studenter bor.  I Amsterdam finns många lokala utomhusmarknader och att besöka en sådan är ett bra sätt att ta del av den lokala kulturen. Passa på att smaka på nederländska ostar, till exempel riktigt vällagrad gouda och edamerost, eller varför inte botanisera bland fynden på en loppmarknad.

Det finns flera hamnar där fartygen lägger till, en alldeles intill centrum och en 35 km utanför staden. Om fartyget kommer till hamnen längre bort ordnas skyttelbussar in till Amsterdam.

Valuta: Euro. Kreditkort är allmänt accepterade.
Officiellt språk: Nederländska.
Tidsskillnad till Sverige: 0 timmar.

Amsterdam cykel kanal

amsterdam keukenhof tulpaner

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.