ALASKA

Praktfullt vild natur, glaciärer, valar och grizzlybjörnar

USA:s största delstat är lika fantastisk och vild som grizzlybjörnarna och späckhuggarna som håller till här. Det finns inte något annat ställe i världen som liknar majestätiska Alaska. Naturen här är unik och praktfull. Under maj till september finns även stora chanser att se valar. Den innersta passagen (Inside Passage) är bland det vackraste man kan se i Alaska. Det finns enormt stora glaciärer i de spökligt blåa fjordarna.

Juneau är Alaskas huvudstad och grundades under guldrushen runt 1880. Här kan ni bland annat vaska guld i en bäck eller fiska lax. Juneau är den enda av USA:s delstatshuvudstäder som ligger på fastlandet men som inte kan nås via landsväg, utan endast med båt eller flyg.

Skagway som ligger i Klondike-regionen bjuder på ett historiskt guldrush-läger med bevarade tält som förr i tiden användes som bland annat bageri och saloon. I Skagway finns originaljärnvägen kvar, och det är möjligt att åka på en tur med det gamla tåget till White Pass där det grävdes guld under guldrushen.

I södra Alaska finns delstatens största stad Anchorage. Med närhet till både berg och hav bjuder Anchorage på en häftig naturupplevelse, men även storstadspuls. Här finns många butiker och restauranger, men även otaliga fantastiska parker. Bland annat Anchorage Botanical Garden, Anchorage Zoo och Alaska Wildlife Conservation Center, och de är alla värda ett besök.

Brunbjörn i Alaska foto Julie Dodds

Alaska, Anchorage Ship Creek foto Frank Flavin

Sitka är orten där ryssarna påbörjade sin plundringsräd i Alaska 1799. Platsen för slaget och ruinerna från fortet som byggdes som skydd finns i dag kvar i Sitkas nationalhistoriska park. Det är även ett paradis för alla som tycker om att vandra, då det finns en mängd vandringsleder av olika svårighetsgrad.

Icy Strait Point är en privatägd turistdestination som ligger strax utanför den lilla byn Hoonah i Alaska. Lokalbefolkningen delar havet med knölvalar, späckhuggare, tumlare, sälar, havsuttrar och alla fem arter av Stilla havs-lax. Det är inte ovanligt att upptäcka en knölval eller späckhuggare medan man promenerar längs stranden.

Ketchikan började växa stort under guldrushen då orten blev en bas för proviantering innan man gav sig av till Klondike. Staden vittnar även om historia kring indianbyarna som funnits här. I indianbyn kan man få se hur de karvar ut färgglada och vackra totempolar, samt få höra talas om legenderna som omger dem. Här finns världens största samling av totempålar.

Hubbard-glaciären är Nordamerikas största glaciär, 122 km lång och 10 km bred. Detta massiva naturunder är också Nordamerikas mest aktiva, det är inte ovanligt att en del av glaciären lossnar och dundrar ner i det djupblå havet likt en åskknall.

Mellan två bergsväggar går den snirklande Tracy Arm-fjorden upp mot The Sawyer-glaciären. Det är kanske inte den mest kända glaciären, men många säger att det är den mest dramatiska. Inramad av berg på båda sidorna gör ljuset ofta att det ser ut som om det ligger en ljusblå dimma över glaciären. Djurlivet runt fjorden är stort och det är inte ovanligt att man ser sälar, valar och örnar runt fartyget.

Språk: Engelska
Valuta: US dollar
Tidsskillnad till Sverige: – 10 timmar

Vacker örn

Färgstarkt norrsken i Anchorage, Alaska

Vy över Portage Pass och en grupp människor, foto av JodyO

Vattenfall i Alaska längs gröna berg

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.