NYA ZEELAND

Snötäckta berg, vulkaner, glaciärer, gröna kullar, djurliv & äventyrsaktiviteter

Nya Zeeland är känt för att vara ett av de vackraste länderna i världen. Nya Zeeland ligger i Oceanien, så långt från Sverige som man kan komma. Landet består utav två större öar och flera mindre. De större öarna kallas för norra och södra ön. Den norra ön är mer grön och består av mycket kullar. Den södra ön består mer utav snötäckta berg och vackra fjordar i söder. Klimatet är tvärtom från Sveriges. När vi har sommar har dem vinter och vice versa. Det är smidigt att hyra bil eller husbil och ta sig runt med och man har frihetskänslan att stanna när man vill. Det finns även bra busstrafik. Människorna härstammar från Storbritannien och ursprungsbefolkningen heter maorier.

Auckland Nya Zeelands största stad med 1,4 miljoner invånare. Här finns mycket att se och göra inom nära avstånd. Norr om Auckland ligger Bay of Islands, där det finns många öar och vacker skärgård. För den som gillar att vandra så finns det också inom nära avstånd. Ett måste är att besöka havet när man är här, Auckland kallas City of Sails, och man kan spana efter spännande djur som delfiner och valar, fiska eller bara strosa runt vid hamnen där det är finns mycket segelbåtar. Västkusten har också bra surfing. Staden har även mycket shopping, restauranger, barer och nattliv. Gillar man vin så finns det några vinområden där.

Roturua Ett ställe man inte bör missa. Här finns varma källor att bada i lite överallt i staden, även världens största. Det finns även fina vandringleder vid sjön. Detta är också maoriernas centrala punkt. Här kan man uppleva maorikonst, dans, sång och arkitektur.

Tongariro Tongariro är ett vulkaniskt bergsområde och ligger på nordön. Här kan man göra olika vandringar. En populär vandring är Tongariro Alpine Crossing, här får man se en varierande natur i form av vulkan och termiska sjöar. Många åker dit och åker skidor under vinterhalvåret.

Kiwifågel på Nya Zeeland

Hobbiton™ Movie Set , Nya Zeeland

Wellington Nya Zeelands huvudstad och ligger i söder på nordön och är även landets näst största stad efter Wellington. Wellington är kända för deras röda cablecars som går upp för ett berg i staden, här uppe finns en vacker botanisk trädgård. Staden är liten men ändå stor, här finns marknader, Wellington chocolate factory som gör ekologisk chocklad, ölbryggerier och trendiga restauranger. Ett besök man lär göra är till deras nationalmuseum som heter Te Papa Tongarewa. Det är gratis inträde och här finns mycket olika former av utställningar. Bland annat historia om maorierna och deras historia sedan européerna bosatte sig i landet.  En timmes bilfärd österut ligger Martinboroug, som är ett vindistrikt där man kan ta cykeln mellan vingårdarna. I staden går också färjan för att sa sig till sydön.

Queenstown Äventyrarens stad! Här kan man hoppa bungyjump, fallskärm, åka forsränning, vandra och så vidare. Cirka en timme från staden finns skidåkning också under vintern. I staden finns det ett rikt restaurang, bar och nattliv.

Fox Glaciar & Franz Josef Här finns glaciärer, man kan till exempel ta en helikoptertur upp och för den som vill ha lite mer träning kan man köra isklättring.

Milford Sound & Doubtful Sound Här finns vackra fjordar, natur och djurliv. Ta en båttur längs någon av dessa fjordar och njut av sikten. Har man tur kan man få se sälar i deras naturliga miljö.

Christchurch Landets tredje största stad och ligger på sydön. Staden fick den internationella utmärkelsen ”The Garden City” för stadens parker, naturreservat och trädgårdar.

Valuta: Nyzeeländsk dollar
Språk: Engelska
Tidsskillnad från Sverige: + 12 timmar

Vill du veta mer om Nya Zeeland, så kan du läsa Marias guide här

New Zeeland mountains

Vacker natur i Nya Zeeland

Vacker natur, stuga och blommor, på Nya Zeeland

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.