NORSKA KUSTEN

Världens vackraste kust med berömda fjordar och storslagna vyer

Norges kust brukar ofta beskrivas som en av världens vackraste, med världsberömda fjordar och storslagna vyer av fantastisk natur längs vägen.

Här finns bland annat de mysiga kuststäderna Ålesund, Trondheim och Tromsø, men också några av världens vackraste landskap, bland annat den arktiska vildmarken i Finnmark, natursköna Lofoten och Vesterålen och till sist Helgelandskusten.

Ålesund ligger i Møre og Romsdal fylke i Norge. Ålesund är en perfekt plats för att utforska några av Norges främsta natur- och kultursevärdheter, stadens vackra jugendarkitektur är vida känd. 1904 ödelades Ålesund efter en stadsbrand och arkitekterna som återuppbyggde staden valde den karaktäristiska art nouveau-stilen. Torn, spiror och vackra utsmyckningar präglar stadsbilden och är som hämtade ur en fantasivärld. Fjordar, fiskelägen, vackra öar och majestätiska fjäll väntar på att hänföra dig.

Ett av Europas största akvarier ligger i Ålesund: Atlanterhavsparken. Här kan du både se ett fantastiskt marint liv, gå vandringsleder och följa med på dykning. Med sina vackra fjordar, fjäll och insjöar är Ålesund perfekt för utomhusaktiviteter. Om du vill uppleva allt detta på en och samma plats ska du besöka Vasset Friluftsliv og idrettspark där du kan gå vandringar, fiska och prova på ridning.

Bergen ligger i Hordaland fylke och kallas ofta Vestlandets huvudstad. Bergen-borna är stolta över sin stad och dess traditioner, de vårdar det förflutna i en levande, modern stad. Bryggen och Torgalmenningen är själva hjärtat i staden och här finner ni många shoppingmöjligheter, kaféer, restauranger och barer.

De äldre delarna av staden har en levande historia, och museer och gallerier håller konsten och det konstnärliga arvet levande. Den hanseatiska Bryggen, Fisketorget, Rasmus Meyers samlingar, Akvariet i Bergen och Gamle Bergen är några berömda sevärdheter.

Med linbanan Fløibanen kan man se hela Bergen på endast 8 minuter. Fløibanen är en av Norges mest kända attraktioner, och den enda i sitt slag i Skandinavien. Resan startar mitt i centrum, endast 150 meter från Fisketorget och Bryggen. Den spännande turen upp till fjället är en fantastisk upplevelse, och väl uppe kan du njuta av den vackra utsikten, studera alla detaljer i staden och samtidigt se havet och fjordarna som omger Bergen.

Stavanger ligger på Norges västkust i Rogaland fylke. Här finns sevärdheter så som Preikestolen, fjället som ser ut som en predikstol och sträcker sig 604 meter över havet, vackra Lysefjorden och inte minst Norsk Oljemuseum som är en både lärorik och rolig upplevelse. Den gamla staden i Stavanger är vackert bevarad och här finns mycket fint att se. Ta en promenad på kullerstensgatorna längs de vackra, vitmålade husen som är från slutet av 1700-talet. Utforska den vackra domkyrkan i Stavanger som dateras så långt tillbaka som medeltiden, och se de imponerande sniderierna i takbjälkarna.

Geiranger ligger i Stranda kommun i Møre og Romsdal fylke. Detta fjordlandskap med Geirangerfjorden som höjdpunkt beskrivs som unikt och exceptionellt vackert, och är med på UNESCOs kulturarvslista. Geirangerfjorden är som djupast ca 260 meter, medan fjällen runt omkring sträcker sig upp mot 1 600–1 700 meter över havet. En naturupplevelse du sent ska glömma, med stupbranta fjällväggar och fantastiska vattenfall.

Valuta: Norska kronor
Språk: Norska

Hus i Bryggen Bergen i Norge

Inn i Trollfjorden ombord MS Richard

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.