Flodkryssning längs Rhen med MS Leonora

11 – 18 maj 2022

Från Strasbourg till Amsterdam

Med det fyrstjärniga kryssningsfartyget M/S Leonora seglar vi från den vackra staden Strasbourg, huvudstaden i Alsace, till Tyskland och vidare till Nederländerna. Vi passerar sträckan, känd som det romantiska Rhen, med ett landskap som hela tiden ändras framför våra ögon. Här pryder vingårdar sluttningarna och de många riddarborgarna påminner om sina krigiska och giriga herrar, som utnyttjade transporterna på Rhen för att skaffa sig förmögenheter i form av tullar. Var borg har sin egen historia, den ena mer äventyrlig än den andra.

Vi fortsätter till Nederländerna, där vi besöker två av de mest spännande städerna, Arnhem och Amsterdam. Vi ser fram emot en härligt omväxlande flodkryssning på den charmiga vattenvägen från Strasbourg till Amsterdam.

Bro till Köln

Rhen med MS Leonora

Flyg

11 maj Linköping/Köpenhamn/Arlanda – Strasbourg

18 maj Amsterdam – Linköping/Köpenhamn/Arlanda

Kryssning med MS Leonora
11 – 18 maj

11 maj Strasbourg
12 maj Strasbourg
13 maj Mannheim
14 maj Koblenz
15 maj Köln
16 maj Arnhem
17 maj Amsterdam
18 maj Amsterdam

MS LEONORA

Pris               

20 695 SEK per person för del i boende på Main-däck
22 695 SEK per person för del i boende på Middle-däck
23 695 SEK per person för del i boende på Upper-däck

Med reservation för ändringar

Dag för dag

Dag 1              Sverige – Strasbourg

Efter incheckning på M/S Leonora blir vi inbjudna till loungebaren av båtens Cruise Manager, där vi får en genomgång av säkerhetsproceduren och lite praktiska informationer inför kryssningen. Därefter serveras middagen i fartygets restaurang.

Är man inte för trött efter maten kan man slå sig ner i loungebaren, där en pianist underhåller.

Dag 2              Strasbourg

Efter en stadig frukost lämnar vi båten och tar oss ut på äventyr i Strasbourg på en kanaltur, där vi bl.a. seglar förbi den pittoreska stadsdelen ”Petit France” som ligger i det välbevarade centrumet. Vi kommer också förbi Europaparlamentet som samlas en gång i månaden. Det är viktigt för Frankrike att man behåller Strasbourg som ett säte för parlamentet. Det kostar européerna ca 109 milj. euro om året att flytta de 751 ledamöterna fram och tillbaka från Bryssel.

Efter kanalturen kan man gå upp till Notre Dame-katedralen, som stod färdig 1439 och har ett imponerade torn på 142 m. Kyrkan har också ett astronomiskt ur som konstruerades under renässansen och med ny mekanik från 1842. Varje dag kl. 12.30 kan man uppleva uret i funktion.

Strasbourg ligger i den nordligaste dalen av Alsace och efter lunch finns det möjlighet att delta i en bussrundtur längs den berömda ”Route du Vin”. I de små charmiga och idylliska vinstäderna konkurrerar man inte bara om vitt vin utan även om blomsterprakten. Den ena bedårande staden efter den andra ligger som i ett pärlband, åtskilda av gröna vingårdar. Vi kör förbi städer som Obernai, Selestat och Colmar innan vi når fram till en av de vackraste städerna i Frankrike, Eguisheim. Turen inkluderar naturligtvis även provning hos en producent av de friska Alsacevinerna. Vi får smaka flera olika sorter och det finns även möjlighet att köpa med sig viner till rimliga priser.

Tillbaka på båten serveras en drink i loungebaren, då officerarna presenteras. Därefter middag.

Dag 3              Strasbourg – Mannheim

Tidigt på morgonen lämnar vi Strasbourg och Frankrike och sätter kurs mot Tyskland och staden Mannheim. Förmiddagen kan tillbringas på soldäck och vid lunchtid lägger vi till i Mannheim. Här går vi i land och kör de ca 20 km till Heidelberg, en av Tysklands vackraste städer, som ligger vid Neckar, biflod till Rhen.

Mot slutet av Andra världskriget hade de amerikanska trupperna sitt högkvarter här, vilket bidrog till att staden undgick de allierades bombningar. Av den anledningen står många av de ursprungliga charmiga husen fortfarande kvar. Över staden tronar det mäktiga slottet i Heidelberg, stadens vårdtecken, vilket är en av de viktigaste byggnaderna från den tyska renässansen. Här finns bl.a. världens största vinfat, tillverkat av 130 ekstammar.

I Heidelberg finns även Tysklands äldsta universitet och en 1,6 km lång gågata. På torget, Marktplatz, ligger det vackra rådhuset och på den andra sidan Heilig Geist Kirche. Här finns också vad som anses vara den vackraste brunnen i Tyskland. På väg från bussen upp till Marktplatz passerar vi också Karlsplatz och Kornmarkt, liksom en staty av Madonnan från 1718. Den var tänkt att leda de förfallna protestanterna tillbaka till katolicismen. Det kan även nämnas att vår svenska drottning Silvia är född och delvis uppvuxen i Heidelberg.

Efter några timmars uppehåll vänder vi åter tillbaka till båten, där middagen väntar i restaurangen och därefter spelar vår pianist upp till dans i loungebaren.

Dag 4              Mannheim – Koblenz

Vi lämnar Mannheim tidigt på morgonen och förmiddagen passar bra att tillbringa på soldäck. Vi seglar nämligen igenom ”det romantiska Rhen” som sträcker sig mellan Rüdesheim och Koblenz. Vi passerar även de vackra städerna Bacharach och Boppard. Vid St. Goarshausen ligger Loreleiklippan, vid den smalaste delen av Rhen. Vid lunchtid ankommer vi till Koblenz.

Eftermiddagen kan t.ex. bestå av en promenad fram till Deutches Eck. Här hittar vi den berömda ryttarstatyn av kejsar Vilhelm I. I närheten hittar man även den imponerande basilikan St. Kastor. Härifrån kan man ta ett minitåg som går genom de centrala delarna av Koblenz. Man kan också åka linbana upp till fästningen Ehrenbreitstein. Eller ta en promenad in i den gamla delen av staden, där man även hittar en modern shoppinggata.

Efter middagen ombord på M/S Leonora finns det möjlighet att ta en svängom i loungebaren.

Dag 5              Koblenz – Köln

Både frukost och lunch intar vi på båten medan landskapet glider förbi. På vägen passerar vi bl.a. Apollinarikyrkan och staden Remagen, som är känd för den berömda bron som medförde ett svårt nederlag för Hitler. Vi seglar även förbi Königswinter och Bonn, Västtysklands gamla huvudstad.

Under lunchen anländer vi till Tysklands fjärde största stad, Köln. På stadsrundvandringen kan man bl.a. se Museum Ludwig, Kölns moderna konstmuseum. Samma byggnad är också hemvist för stadens symfoniorkester. Den ligger inte långt från Kölns största sevärdhet, Kölnerdomen. Den vackra kyrkan undkom mirakulöst nästan oskadd de allierades bombningar under Andra världskriget. Många vallfärdar hit för att se Der Drei Königen Schrein, som enligt sägnen ska innehålla reliker från De tre vise männen.

Efter besöket finns det naturligtvis tid för att shoppa eller släcka törsten med det lokala ölet Kölsch. Möjlighet finns även att ta det lilla tåget som utgår i närheten av kyrkan. Man åker längs några av Kölns gamla gator utmed Rhen och fram till chokladmuseet, där man kan välja att kliva av eller åka tillbaka till domkyrkan. Kanske några av damerna blir lite nostalgiska och hellre vill besöka Das Dufthaus som ligger inte långt från kyrkan. Här hyllar man bl.a. den kända parfymen 4711, som för några väcker varma minnen, för andra det motsatta.

Tillbaka på M/S Leonora äter vi middag, därefter kan vi fortsätta i loungebaren, där vi åter får möjlighet att röra på benen, när båtens musiker spelar upp till dans.

Dag 6              Köln – Arnhem

Innan gryningen lättar vi ankar och beger oss mot Nederländerna. Vi ankommer till Arnhem under lunchen. I Arnhem är det möjligt att göra en utflykt till förstaden Oosterbeek. Här ligger ett av världens mest imponerande museer, The Airborne Museum. Museet berättar om Slaget om Arnhem och Operation Market Garden. Det ligger ca en halvtimmes körning från centrum.

Det tidigare hotellet Hartenstein i Oosterbeek blev högkvarter för The British 1st Airborne Division, som spelade avgörande roll i Slaget om Arnhem, 17 – 28 september 1944. Idag är det ett enastående museum som på ett fantastiskt vis berättar historien om ett av de mest berömda slagen under Andra världskriget. Staden Arnhem är för alltid kopplad till slaget.

Planen var uttänkt av den engelska generalen Montgomery, och fick namnet Operation Market Garden och gick ut på att 10 000 fallskärmsjägare skulle landa bakom fiendens linjer på området vid Oosterbeek, väster om Arnhem. Därefter skulle fallskärmssoldaterna rycka fram mot Arnhem och inta bron över Nederrijn och hålla den, tills förstärkning kom från de amerikanska och polska trupperna i söder.

Montgomery förväntade sig att denna överraskningsmanöver skulle förvirra och splittra de tyska trupperna, men Operation Market Garden gick fullständigt fel. Mellan den 17 och 28 september uppstod tät dimma, vilket gjorde det omöjligt för de amerikanska och polska trupperna att nå fram. Efter nio dagars kamp var mer än 2000 soldater döda och mer än 5000 sårade eller lämnade i den ödelagda staden.

De allierade nådde aldrig fram, och vintern 1944 – 45 upplevde holländarna en katastrofal krigsvinter, där tusentals dog av kyla eller hunger. Arnhem blev befriat den 8 april 1945. Idag är det ingen annan stad i Nederländerna som firar befrielsedagen den 5 maj med en så stor festival som Arnhem. Inte långt från museet ligger begravningsplatsen, Airborne Kirkhof. Här vilar 1667 engelska och 79 polska soldater, som föll under slaget om Arnhem.

Man kan också tillbringa tiden i staden Arnhem. Det är en trevlig stad med flera affärsgator. Staden är även känd för mode och design, och har sitt eget ”Modekwatier” och längs gatorna Kerkstraat, Bentinchstraat, Wielakkerstraat och Zwanenstraat hittar man både smycken och spännande butiker. Och varför inte besöka den vackra och rätt speciella Eusebius Kirke, som ligger vid marknadsplatsen. Arnhem är även en av de grönaste städerna i Nederländerna och kallades tidigare Lilla Haag i Öst. Här bodde nämligen en del ”sockerbaroner” och plantageägare som tagit sina erfarenheter med hem från fjärran länder och bosatt sig i Arnhem, vilket tillförde staden välstånd och skönhet.

Senare på dagen seglar vi till Nijmegen och ankommer först till kvällen. Invånarna hävdar att Nijmegen är Nederländernas äldsta, men det bestrids av staden Maastricht. Annars är Nijmegen mest känt för sin fyradagarsmarsch, som äger rum varje år i juli. Över 40 000 tillresande från hela världen samlas för att vandra runt i Nijmegen och dess omgivningar. Man kan välja distanser mellan 120, 160 och 200 km.

Tillbaka på båten är det i afton tid för kaptenens middag. Innan dess blir vi bjudna på en drink och kanapéer och all personal presenteras. Efter middagen är man välkommen till en svängom i loungebaren, där vår pianist underhåller.

Dag 7              Arnhem – Amsterdam

I dag är det tidig avgång från Arnhem och vid lunchtid anländer vi till Amsterdam. På eftermiddagen utforskar vi Nederländernas största stad och huvudstad. Staden är genomsyrad av kanaler eller ”grachts” som det heter på holländska. Den har ca 1700 broar vilket gett den smeknamnet Nordens Venedig, som den även delar med Hamburg och Stockholm. Vi bjuder in till en kanalrundtur, där vi seglar på de charmiga och snäva kanalerna, som omgärdas av gavelhus med sina karaktäristiska fasader och höga fönster. Många av dem är mycket smala, eftersom man tidigare blev beskattad efter husbredd.

Kanalturen avslutas i det imponerande hamnområdet där vi på avstånd kan beundra bl.a. stadens musikhus. Efter rundturen blir det kanske lite tid över för en egen spatsertur till Damrak, en av stadens huvudgator eller till Keizergracht och Prinzengracht. På den sistnämnda gatan ligger också Anne Franks hus. Eftersom det är ett välbesökt museum, krävs att man beställer biljetter i förväg. Man kan också passa på att shoppa lite och promenera till Neuwendijk, en av gågatorna i staden. Den ligger ca 2 minuter från kanalbåtarna. Eller så promenerar man längs Damrak till kröningskyrkan Nieuwe Kerk och Koninklijk Paleis ligger.

I området De Wallen ligger Red Light District. Lite öster om området hittar man torget Nieuwmarkt med över 20 restauranger och caféer. Här hittar man även de så kallade vägningshusen, där handelsmännen fick sina varor vägda innan de kom in på marknaden.

Efter en trevlig eftermiddag i Amsterdam serveras avskedsmiddagen i restaurangen. Innan sängdags kanske man tar en drink och dansar lite i loungebaren.

Dag 8              Amsterdam – Skandinavien

Efter frukost är det dags att lämna vårt flytande hotell för den här gången, med många trevliga minnen.

Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

I priset ingår

 • Flyg utresa Linköping/Köpenhamn/Arlanda – Strasbourg och åter Amsterdam – Linköping/Köpenhamn/Arlanda
 • Busstransfer flygplatsen och åter
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Kaptenens Galamiddag
 • Svensk färdledare från Go Cruising (vid minst 25 resenärer)
 • 5 utflykter
 • Stadsrundtur i Strasbourg med kanaltur
 • Stadsrundtur i Heidelberg
 • Stadsrundvandring i Koblenz
 • Stadsrundvandring Köln
 • Kanaltur Amsterdam
 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:
 • 2022-05-11
 • Arlanda/CPH/Linköping
 • 7 nätter
 • 20 695:-
 • 10+
 • Boka resa

Vill du veta mer?

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.