Möt blomsterprakten i Holland

18 – 24 april 2022

FULLBOKAD / PÅ FÖRFRÅGAN

Flodkryssning med M/S Leonora

Träskor, tulpaner, väderkvarnar och ost är nog det mest kända från Holland, men detta platta land har mycket mer att erbjuda.

Ett besök i Holland, eller Nederländerna som det egentligen heter, är alltid ett stort nöje och vi har satt ihop ett stort och varierande utbud av upplevelser i detta vackra land. Längs de holländska vallarna och fälten finner man en färgprakt man sällan skådar på andra ställen i världen.

Den vackra naturen, de många väderkvarnarna, de charmiga och intressanta städerna gör en flodkryssning med Go Cruising och M/S Leonora till något alldeles speciellt. Res tryggt med vår färdledare från GO Cruising.

Läs mer

Keukenhof trädgård i Holland

MS LEONORA

En oförglömlig kryssning med fantastiska M/S Leonora ****+

Fartyget Leonora är ett av de lyxigaste kryssningsfartygen som reser på floderna genom Europas hjärta. Ombord finner ni avkoppling i kombination med fartfylld stämning och härlig gemenskap med övriga resenärer. Fartyget har en modern inredning med en varm och gemytlig atmosfär. Leonora kan dessutom stoltsera med sin vänliga besättning och sitt fantastiska kök.

Dagsprogram

Dag 1, Sverige – Amsterdam

Från flygplatsen är det busstransfer med City Tour av vackra Amsterdam. Vi får ett litet picknick-paket som lunch. Framåt eftermiddagen checkar vi in på hotellet Ibis Amsterdam City Stopera i Amsterdam.
Turen tar max 4 timmar med start från flygplatsen.

Vi kommer att köra ut med Amstel floden som gett namn till staden och passera Rembrandtmonumentet innan vi kommer in i de södra stadsdelarna med sina fantastiska museer.

Middag på hotellet. Kvällen till eget förfogande.

Dag 2, Amsterdam – Zaandam

Frukost på hotellet. Idag har vi transfer från hotellet till fartyget.

På eftermiddagen, väl ombord på det fyrstjärniga kryssningsfartyget M/S Leonora, blir vi inbjudna till Loungebaren av båtens Cruise Manager, där vi får en genomgång av säkerhetsproceduren och lite praktiska informationer inför kryssningen. Därefter serveras middagen i fartygets restaurang.

Är man inte för trött efter maten kan man slå sig ner i Loungebaren där en pianist underhåller.

Dag 3,  Zaandam – Wijk bij Duurstede

Zaandam ligger i provinsen Nordholland vid floden Zaan. Det var tidigare en betydelsefull industristad där det tidigare låg tusentals väderkvarnar. Till hamnen importerades timmer till bl.a. fartygsbyggen.

Tsar Peter av Ryssland bodde i en liten trästuga i staden 1697, för att studera skeppsbyggeri. Han måste snart efter ankomsten flytta till Amsterdam för att hans upphållsställe blev avslöjat. Huset som är ett av de äldsta trähusen i Holland kan beskådas vid Zaanse Schans, som ligger i utkanten av staden. Det är ett friluftsmuseum fyllt med vackra hus och vackra små kanaler samt en mängd väderkvarnar, däribland Moolen De Kat. På gården Catharina Hoeve kan man se hur man tillverkar ost och här finns även ett träskomuseum.

Målaren Claude Monet bodde i Zaandam i sex månader 1871. Under sitt uppehåll målade han 25 tavlor från hela området. Ett av motiven, ”Blåhus”, kan ses i Zaandam. Stadens rådhus är också speciellt, inte minst färgrikt, liksom Inntel Hotel Zaandam, som består av 70-talet lokala hus som staplats på varandra och blivit målade i många olika färger. Man kan också bara njuta av en promenad i en av stadens många parker, t.ex.  Burgemeester in´t Veldpark.

Tillbaka på båten äter vi en härlig lunch medan båten gör sig klar för avgång och vår nästa destination, Wiik bij Duurstede, dit vi ankommer ikväll. Innan middagen bjuds vi in till Loungebaren, där vi serveras en välkomstdrink och kanapéer och båtens officerare presenteras.


Dag 4, Wijk bij Duurstede – Arnhem

Namnet Wijk bij Duurstede betyder ”grannskapet omkring Duurstede”. Duurstede är namnet på en slottsruin, där biskopen av Utrecht bodde. Från början var staden en viktig handelsstad längs Rhen, men åren 834 – 863 blev den angripen av vikingarna. Var gång de kom påstods det att staden blev nedbränd och plundrad. För att påminna om detta, står en stor viking avbildad i stan. På stadens marknadsplats finns ett av de få kyrktornen i Holland med platt tak. Det berodde helt enkelt på att biskopen fick ont om pengar och därför inte kunde bygga en spira på kyrkan.

I Wiik bij Duurstede finns den enda väderkvarnen i världen som man kan köra bil igenom. Dagens utflykt går till en av resans absoluta höjdpunkter, nämligen Keukenhof, även känd som Europas trädgård. Keukenhof är belägen nära staden Lisse och har i mer än 50 år varit känt som världens största blomsterpark. Enligt parkens egen utsago har man omkring sju miljoner blomsterlökar, som varje år planteras ut av Nederländernas största tulpanproducenter. Förra årets väder bestämmer hur många blommande tulpaner vi får uppleva, och det brukar bli en stor upplevelse. Idag får vi med oss ett lunchpaket som vi kan äta i parken.

Betagna av Keukenhofs skönhet och färgrikedom vänder vi tillbaka till båten, där det serveras kaffe, te och bakverk medan vi seglar vidare till Arnhem.

Dag 5, Arnhem – Nijmegen

I Arnhem gör vi en utflykt till förstaden Oosterbeek. Här ligger ett av världens mest imponerande museer, The Airborne Museum. Museet berättar om Slaget om Arnhem och Operation Market Garden. Det ligger ca en halvtimmes körning från centrum.

Det tidigare hotellet Hartenstein i Oosterbeek blev högkvarter för The British 1st Airborne Division, som spelade avgörande roll i Slaget om Arnhem, 17 – 28 september 1944. Idag är det ett enastående museum som på ett fantastiskt vis berättar historien om ett av de mest berömda slagen under Andra världskriget. Staden Arnhem är för alltid kopplad till slaget.

Planen var uttänkt av den engelska generalen Montgomery, och fick namnet Operation Market Garden och gick ut på att 10 000 fallskärmsjägare skulle landa bakom fiendens linjer på området vid Oosterbeek, väster om Arnhem. Därefter skulle fallskärmssoldaterna rycka fram mot Arnhem och inta bron över Nederrijn och hålla den, tills förstärkning kom från de amerikanska och polska trupperna i söder.

Montgomery förväntade sig att denna överraskningsmanöver skulle förvirra och splittra de tyska trupperna, men Operation Market Garden gick fullständigt fel. Mellan den 17 och 28 september uppstod tät dimma, vilket gjorde det omöjligt för de amerikanska och polska trupperna att nå fram. Efter nio dagars kamp var mer än 2000 soldater döda och mer än 5000 sårade eller lämnade i den ödelagda staden.

De allierade nådde aldrig fram, och vintern 1944 – 45 upplevde holländarna en katastrofal krigsvinter, där tusentals dog av kyla eller hunger. Arnhem blev befriat den 8 april 1945. Idag är det ingen annan stad i Nederländerna som firar befrielsedagen den 5 maj med en så stor festival som Arnhem. Inte långt från museet ligger begravningsplatsen, Airborne Kirkhof. Här vilar 1667 engelska och 79 polska soldater, som föll under slaget om Arnhem.

Man kan också tillbringa tiden i staden Arnhem. Det är en trevlig stad med flera affärsgator. Staden är även känd för mode och design, och har sitt eget ”Modekwatier” och längs gatorna Kerkstraat, Bentinchstraat, Wielakkerstraat och Zwanenstraat hittar man både smycken och spännande butiker. Och varför inte besöka den vackra och rätt speciella Eusebius Kirke, som ligger vid marknadsplatsen.

Arnhem är även en av de grönaste städerna i Nederländerna och kallades tidigare kallad ”Lilla Haag i Öst”. Här bodde nämligen en del ”sockerbaroner” och plantageägare som tagit sina erfarenheter med hem från fjärran länder och bosatt sig i Arnhem, vilket tillförde staden välstånd och skönhet.

Senare på dagen seglar vi till Nijmegen. Vi ankommer först till kvällen, i god tid till kaptenens Cocktailparty som följs av kaptenens Galamiddag. Invånarna hävdar att Nijmegen är Nederländernas äldsta, men det bestrids av staden Maastricht. Annars är Nijmegen mest känt för sin fyradagarsmarsch, som äger rum varje år i juli. Över fyrtio tusen tillresande från hela världen samlas för att vandra runt i Nijmegen och dess omgivning. Man kan välja distanser mellan 120, 160 och 200 km.


Dag 6, Nijmegen – Amsterdam

Fartyget avgår från Nijmegen vid 5-tiden med kurs mot Amsterdam, dit vi ankommer ca kl. 13.30. Efter lunch har vi möjlighet att upptäcka Nederländernas huvudstad, Amsterdam. Staden är genomsyrad av kanaler eller ”grachts” som det heter på nederländska. Den har ca 1700 broar, vilket gett den smeknamnet Nordens Venedig, som den även delar med Hamburg och Stockholm. Vi bjuder in till en kanalrundtur, där vi seglar på de charmiga och snäva kanalerna, som omgärdas av gavelhus med sina karaktäristiska fasader och höga fönster. Många av dem är mycket smala, eftersom man tidigare blev beskattad efter husbredd.

Kanalturen avslutas i det imponerande hamnområdet, där vi på avstånd kan beundra bl.a. stadens musikhus. Efter rundturen blir det kanske lite tid över för en egen spatsertur till Damrak, en av stadens huvudgator, eller till Keizergracht och Prinzengracht. På den sistnämnda gatan ligger också Anne Franks hus. Eftersom det är ett välbesökt museum, krävs att man beställer biljetter i förväg. Man kan också passa på att shoppa lite och promenera till Neuwendijk, en av gågatorna i staden. Den ligger ca 2 minuter från kanalbåtarna. Eller så promenerar man längs Damrak till kröningskyrkan Nieuwe Kerk och Koninklijk Paleis ligger.

I området De Wallen ligger Red Light District. Lite öster om området hittar man torget Nieuwmarkt med över 20 restauranger och caféer. Här hittar man även de så kallade vägningshusen, där handelsmännen fick sina varor vägda innan de kom in på marknaden.

Tillbaka på båten gör vi klart för den sista middagen ombord för den här gången. Efter middagen finns det kanske lite krafter kvar att farväl av vår Loungebar.

Dag 7, Amsterdam – Sverige

Efter en upplevelserik flodkryssning har vi nått vägs ände, och efter frukosten är det tid att säga adjö för den här gången till M/S Leonora och hennes besättning. För de flesta av oss innebär det att vi lämnar båten och tar oss till flygplatsen och vidare tillbaka till Sverige.

Hotell Ibis Amsterdam City Stopera i Amsterdam

18 – 19 april, 2022

Ibis Amsterdam City Stopera ligger mitt i Amsterdam och nära operahuset ”Stopera” samt promenadavstånd till torgen Rembrandplein och Waterlooplein. Från hotellet är det desstuom nära till shoppinggator, restauranger, barer, muséer och andra sevärdheter.  Hotellet är ett trevligt 3-stjärnigt hotell med totalt 207 rum och hör till Accor-kedjan där IBIS Hotels också ingår.

Samtliga hotellrum är modernt och trivsamt inredda och utrustade med flatscreen-TV, telefon, radio, gratis WiFi i hela byggnaden och badrum med dusch. På hotellet finns även Ibis Kitchen och Ibis Kitchen Lounge med The Bar med ett urval av förfriskande drycker. Inkl frukost.

Ibis-Amsterdam-City-Stopera

I priset ingår

 • Svensk färdledare från Go Cruising (vid minst 25 resenärer)
 • Flyg t/r Arlanda – Amsterdam
 • Transfer från flygplatsen till hotell i Amsterdam
 • Stadsrundtur i Amsterdam med picknick-lunch
 • 1 hotellnatt inkl frukost.
 • 5 nätters kryssning ombord M/S Leonora i vald hytt
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 6
 • Kaptenens Galamiddag
 • Besök på friluftsmuseum i Zaanse Schans
 • Aaksmeer Blomsterauktion
 • Utflykt till Keukenhof
 • Besök på Airborne Museum i Oosterbeek
 • Kanalrundtur i Amsterdam

Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

Vill du veta mer?

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.