Flodkryssning på Rhône och Saône

23 – 30 september 2023

Floden Rhône sjuder av vinodlingar och sydfransk romantik.

En av Medelhavsområdets mest betydelsefulla floder Rhône, har sin källa i glaciärerna i de schweiziska Alperna. Från Alperna fortsätter floden till Genevesjön och vidare genom Schweiz till Frankrike. Vår kryssning tar oss tar oss från Lyon även känd som Frankrikes gastronomiska huvudstad och genom den vackra och grönskande Rhônedalen.

Området är känt som ett av Frankrikes mest intressanta vindistrikt och vår kryssning får en härlig inramning med doftande lavendelfält, ett varmt och soligt klimat, ljuvligt doftande mat…..och vin.

Resfakta Rhône

Flyg
Flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Lyon t/r

*Vi undersöker gärna möjligheten att resa från din närmaste avreseort. Eventuellt pristillägg kan tillkomma.

Kryssning
23 – 30 september 2023 MS Viva Voyage

Dag 1.  Skandinavien – Lyon
Dag 2. Châteauneuf-du-Pape – Avignon
Dag 3. Avignon – Arles
Dag 4. Vivers
Dag 5. Lyon
Dag 6. Chalon-sur-Saône – Tournus – Mâcon
Dag 7. Mâcon
Dag 8. Lyon – hemresa

Pris
Från 25 995 kr per person

Med reservation för ändringar

Dag för dag

DAG 1. Flyg till Lyon
Vid ankomsten till Lyon så väntar vår buss som tar med oss till fartyget som ligger vid kaj.

Vi checkar in ombord och hinner bekanta oss med fartyget innan det är dags för middag. Innan middagen bjuds vi på en välkomstdrink och får en presentation av besättningen ombord. Strax före middagen lägger fartyget ut stävar söderut.

Dag 2. Châteauneuf-du-Pape
Efter frukost kan du njuta av vyerna från soldäck medan fartyget fortsätter mot vår första destination. Vid lunchtid lägger vi till i Châteauneuf-du-Pape.

Här kan du välja att följa med på en utflykt (utflyktspaket) till den kända viadukten, Pont du Gard som byggdes av romarna av gul sandsten under början av det första århundradet efter Kristus. Akvedukten är 270 meter lång, 49 meter hög och försåg staden Nîmes med vatten. Vidare fortsätter vi vidare genom den lilla staden Uzès med hertigpalatset, det runda klocktornet Tour fenestrelle och Cathédrale Saint-Théodorit, som rymmer en av de vackraste orglarna i Frankrike i sin magnifika interiör.

Efter turen återvänder vi till fartyget som nu har förflyttat sig till Avignon och där fartyget ligger vid kaj under natten.

Dag 3. Avignon – Arles
Efter en god natts sömn vaknar vi upp i den påvliga staden Avignon. Avignon var huvudsäte för sju påvar under perioden 1309 till 1377 och har därför utsetts till den påvliga staden. Stadsrundturen (utflyktspaket) börjar direkt vid piren och tar dig till de mest sevärda höjdpunkterna i den historiska gamla stan, som finns med på UNESCO: s världsarvslista. Innanför den fyra kilometer långa stadsmuren får vi se magnifika medeltida hus.

Vi promenerar genom påvarnas trädgård, Rocher des Doms, med sina vackra terrasser och beundrar det imponerande påvliga palatset. Efter stadspromenaden finns det gott om ledig tid till att besöka palatset eller utforska Avignons livliga stadskärna. Varför inte passa på att ta en fika och prova någon av de söta delikatesserna så som Papalines d’Avignon eller kanske en typisk fransk mandelkaka?

Väl tillbaka ombord intar vi lunch medan fartyget seglar vidare till Arles, porten till Camargue.

Under eftermiddagen kan du följa med på en stadsvandring (utflyktspaket) där vi bland annat får se den välbevarade romerska amfiteatern, Les Arènes, med plats för 20 000 åskådare. Arles har en fantastisk historia med en charmig blandning av romersk, romansk, provensalsk och zigensk kultur.

Staden har charmat många genom åren och inte ens Vincent van Gogh kunde inte motstå dess charm. Den nederländska konstnären tillbringade de senaste åren av sitt liv i Arles och målade många av hans mest kända verk här.

Under kvällen lägger fartyget om sin kurs och styr norröver.

Dag 4. Viviers
Vid frukosttid angör vi den lilla medeltida staden Viviers. Staden stenhus ger dig en snabb inblick i hur livet var redan på 15- och 16-talen. En av huvudattraktionerna är den berömda renässansen Maison des Chevaliers eller House of Knights. Detta hus i renässansstil har en lång och intressant historia, efter att ursprungligen ägts av den rika köpman vid namn Noel Alberta.

Inte långt från Viviers rinner floden Ardéche. Under tusentals år har den grävt sig igenom kalkstensklipporna och skapat ett unikt naturspektakel. Efter frukost har du möjlighet att följa med på en utflykt hit (utflyktspaket). Under bussresan öppnar sig hisnande utsikt över den turkosgröna floden om och om igen, när den tyst tar sig fram mellan taggiga stenblock och frodiga gröna skogar. Efteråt finns det möjlighet att besöka Lavendelmuseet för att lära dig mer om växten som förvandlar Provence till ett lila hav av förtrollande dofter varje sommar.

Medan vi intar lunch ombord på fartyget kryssar fartyget vidare mot Lyon, Frankrikes gastronomiska huvudstad.

Dag 5. Lyon
Bon jour! Vi vaknar upp i staden Lyon som ligger i regionen Auvergne-Rhône-Alpes i Frankrike, där floderna Rhône och Saône möts. Under stadsrundturen (utflyktspaket) får vi se de mest populära sevärdheterna och de vackraste platserna i den cirka 2 000 år gamla staden. Turen fortsätter sedan till det gamla renässansdistriktet, Vieux Lyon, med kvarteret Saint Jean och de speciella Traboules-passagerna. Det här är passager bakom anonyma dörrar som gör att du snabbt kan gå från en gata till en annan, och under kriget användes dessa passager av motståndsmän för att förvirra nazisterna.

Eftersom Lyon även kallas den gastronomiska huvudstaden så finns det gott om tid för kulinariska läckerheter och specialiteter som de läckra briocherna à la pralin, som du absolut inte får missa!

Vid middagstid lägger fartyget ut och fortsätter mot Chalon-sur-Saône.

Dag 6. Chalon-sur-Saône – Tournus – Mâcon
Den historiska staden Chalon-sur-Saône är full av energi och vackra korsvirkeshus. Staden var en gång i tiden en romersk garnison och en gränsstad mellan Frankrike och Tysk-romerska riket. Du kan antingen strosa runt i staden på egen hand eller följa med till Beaune, huvudstaden i vinregionen Bourgogne (utflyktspaket).  

Beaune är en av de mest berömda vinstäderna i Frankrike, men stadens främsta sevärdhet, som vi också får besöka, är det gamla sjukhuset, Hôtel-Dieu, som uppfördes i mitten av 1400-talet med syfte att lindra det elände som det hundraåriga kriget förorsakade. Hôtel-Dieu fungerar idag som museum med 400 000 besökare per år. Den årliga vinauktionen av Hospices de Beaune är den främsta vinauktionen i landet.

Medan kryssningen fortsätter mot Tournus finns det tid för en stunds avkoppling på soldäck där du kan njuta av de vackra landskapet som passerar. Kanske med ett glas Bourgogne i handen?

Framåt eftermiddagen lägger vi till i den charmiga staden Tournus. Visste du att år 2010 gick startskottet för en av etapperna i Tour de France här?
Förutom cykelmuseet som är en av stadens attraktioner så kan vi varmt rekommendera ett besök på någon av de fyra restaurangerna som alla har fått en Michelin-stjärna. Tournus är nämligen staden med den högsta tätheten av stjärnrestauranger per invånare i världen.

En annan turistattraktion är kyrkan Saint Philibert, som har en mer än tusen års historia. Detta gör den till den äldsta bevarade romanska byggnaden i Frankrike.

Lagom till middag fortsätter fartyget till Mâcon där vi ligger vid kaj över natten.

Dag 7. Mâcon
Vi vaknar upp i Mâcon, distriktet som är känt för sin gastronomi, med kända och högklassiga produkter. Välj att spendera dagen på egen hand eller följ med på en stadsrundtur (utflyktspaket) som bland annat inkluderar benediktinerklostret Cluny, som grundades av Vilhelm av Akvitanien på 900-talet och tillägnades St. Peter.

Vi besöker även Château de Pierreclos, en familjedriven vingård i Mâconnais. Slottet har anor från år 887, och de nuvarande ägarna Familjen Pidault har drivit den sedan 1989. De odlar Chardonnay för vita viner och Pinot Noir för röda viner på gårdens 8 hektar stora vinodling. Givetvis får du möjlighet att provsmaka gårdens viner som alla har ett utmärkt rykte bland finsmakare.

Vid middagstid fortsätter fartyget mot vår slutdestination, Lyon där vi lägger till under natten.

Dag 8. Lyon – hemresa
Vår kryssning har nu kommit till sitt slut och det är dags att checka ut och lämna fartyget för den här gången. Vår buss tar oss vidare till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

Med reservation för ändringar i programmet.

 

Allt detta ingår i priset

 • Flyg från Stockholm till Lyon inkl 1 incheckat bagage t/r*
 • Transfer från flygplats till fartyg t/r
 • 8 dagars kryssning/7 nätter i vald hyttkategori
 • Helpension från middag dag 1 och t om frukost dag 8
 • Fri sittning i restaurangen och flexibla mattider.
 • Fria drycker kl 09.00- 24.00
 • Eftermiddagste/kaffe med bakverk
 • Vatten, öl och läsk i hyttens minibar
 • Dricks till personal ombord
 • WiFi ombord (fungerar bäst då vi ligger i hamn)
 • Lagstadgad resegaranti
 • Svensk färdledare från Go Cruising

* Andra avreseorter på förfrågan

Ingår ej i priset
– Utflykter
– Reseförsäkring
– Avbeställningsskydd

Med reservation för ändringar

Tillval

Hyttstillägg per person
        0 kr del i utsides hytt på Emerald däck (+6 900 kr enkelhytt)
2 000 kr del i utsides hytt på Ruby däck, akterut (+5 200 kr enkelhytt)
3 000 kr del i utsides hytt på Ruby däck (+4 700 kr enkelhytt)
4 500 kr del i utsides hytt på Diamond däck
6 000 kr del i utsides juniorsvit på Ruby däck

Utflyktspaket – 3 850 kr
– Châteauneuf du-Pape och Pont du Gard
– Avignon – Rhônes pärla
– Arles, stadspromenad
– Viviers – Ardèche ravinerna och lavendelmuseumet
– Lyon – Stadsrundtur med provsmakning av Brioches
– Chalon-sur-Saône – Stadsrundtur inkl ”Hotel Dieu”
– Mâcon – Klosterkyrkan Cluny inkl vinprovning

Fartygsinformation

Passagerare: 153
Besättning: 36
Hytter: 76
Byggnadsår: 2005, renoverad 2021
Längd: 110m
Bredd: 11,45m

M/S Viva Voyage har totalt 76 hytter fördelade på 3 däck. Övre däck (Diamond deck), Huvuddäck (Ruby deck) och Undre däck (Emerald deck).

Hytterna på Ruby däck och Diamond däck har öppningsbara fönster med fransk balkong medan hytterna på Emerald däck endast har två mindre fönster (ej öppningsbara).

Alla hytter är utrustade med tv, minibar, luftkonditionering, dusch och wc, hårfön samt skönhetsprodukter från Rituals eller liknande. Ombord finner du förutom restaurang och bar även soldäck med solsängar. Hiss finns mellan Ruby däck och Diamond däck.

 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:

Utresa:

Stockholm – Lyon

2023-09-23 10:10-14:05

Hemresa:

Stockholm – Lyon

2023-09-30 10:20-15:50

Utresa:

Köpenhamn – Lyon

2023-09-23 09:35-14:05

Hemresa:

Köpenhamn – Lyon

2023-09-30 10:20-18:20

Utresa:

Landvetter – Lyon

2023-09-23 10:20-14:05

Hemresa:

Landvetter – Lyon

2023-09-30 10:20-14:05