Flodkryssning på Donau med Donaudeltat

Kryssa genom halva Europa. Från Wien i Österrike och ned till Svarta havet t/r

All inclusive ingår

26 maj – 8 juni 2024

Genom sju länder ner till Svarta havet

På vår flodkryssning med det nybyggda fartyget M/S Viva Two, kryssar vi genom halva Europa, från Wien i Österrike ned till Donaudeltat och nollpunkten.

Ombord råder en familjär stämning och fartyget håller hög klass med sin fantastiska inredning och måltider som är en riktig upplevelse för smaklökarna.

Kryssningen bjuder på spektakulära vyer där en av de absoluta höjdpunkterna är seglatsen genom Järnporten, en 100 kilometer lång klyfta skapad av naturen som räknas som ett av de mest natursköna områdena längs floden Donau.

Program – Donau med Donaudeltat 26 maj 2024

Resfakta

Flyg från Stockholm eller Köpenhamn* till Wien t/r.

*Vi undersöker gärna möjligheten att resa från din närmaste avreseort. Eventuellt pristillägg kan tillkomma.

Kryssning

Dag 1 – Wien
Dag 2 – Kalocsa / Mohács
Dag 3 – Novi Sad / Belgrad
Dag 4 – Turnu Severin
Dag 5 – Giurgiu
Dag 6 – Tulcea
Dag 7 – Oltenita
Dag 8 – Ruse
Dag 9 – Vidin
Dag 10 – Donji Milanovac
Dag 11 – Vucovar / Mohács
Dag 12 – Budapest
Dag 13 – Bratislava
Dag 14 – Wien, hemresa

Pris
Från 38 995 kr per person

Med reservation för ändringar

 

Dag för dag

DAG 1 – Flyg till Wien
Vid ankomsten till Wien så väntar vår buss för vidare färd till det nya kryssningsfartyget Viva Two, som ligger förtöjt vid Donaus flodbank.

Wien som är en av de mest kulturellt rika städerna i Europa har länge varit Europas andliga hem för klassisk musik och stadens magnifika arkitektur återspeglar de kejserliga Hapsburgarnas storhet.

Under eftermiddagen välkomnas vi ombord på fartyget och får tillgång till våra rymliga och bekväma hytter. Vi blir serverade en välkomstdrink i loungen och får en presentation av besättningen innan avnjuter en utsökt trerättersmiddag.

Fartyget lämnar kajen vid ca 16.00 och kryssar mot Ungern och Kalocsa.

DAG 2 – Kalocsa och Mohács
(Kl 13:00 – 14:30) (Kl 18:00 – 22:00)
Efter frukost finns det tid till en stunds avkoppling ombord. Kanske med en god bok på soldäck eller bara njuta av landskapet som vi passerar? Fartyget stävar vidare mot Ungern och Kalocsa, vidare känt för sin paprika.

Kalocsa ansvarar för ca 40% av Ungerns paprikaproduktion och spelar en betydande roll inom Ungerns gastronomi.

Här har du möjlighet att följa med ut på en utflykt till Pusztan (mot tillägg). Vi välkomnas med snaps och isterbröd med lök samtidigt får ta del av en hästshow och bekanta oss med sällsynta djurarter. Du har också möjlighet att stanna kvar ombord medan fartyget fortsätter mot Mohacs.

Rolig kuriosa
I Kalocsa finns världens enda paprikamuseum.

DAG 3 – Novi Sad och Belgrad
(Kl 07:00 – 09:00) (Kl 13:00-22:00)
Under morgonen gör vi ett kortare stopp i universitetsstaden Novi Sad, Serbiens andra största stad, innan fartyget fortsätter mot Belgrad, dit vi ankommer efter lunch.

Belgrad även kallad den vita staden, är en av Europas äldsta huvudstäder och är känd för sitt kulturella inflytande under den turkiska ockupationen. För den historieintresserade är Belgrad ett riktigt guldkorn och du har möjlighet att följa med på en stadsrundtur (mot tillägg).

Första stoppet görs vid fästningen Kalemegdan, ett av stadens landmärken. Efter promenaden genom parken stannar vi till för lite förfriskning innan turen fortsätter och vi får se flera av stadens kända sevärdheter så som ryttarstatyn av prins Milos Obrenovic, Terezije-torget och St Sava katedralen, den största ortodoxa kyrkan i världen.

Fartyget lägger ut under kvällen och kryssar vidare genom natten mot Turnu Severin i Rumänien.

DAG 4 – Drobeta, Turnu Severin
(Kl 12:00 – 16:00)
Njut av en avkopplande förmiddag på däck medan vi seglar genom den imponerande Järnporten.

Vid lunchtid ankommer vi Rumänien och vi lägger till i staden Turnu Severin, tidigare kallad Drobeta av romarna. Stadens namn kommer från dess latinska namn Drobetae samt Turnu Severin, det vill säga ”Norra tornet”, vilket syftar på det torn som Bysans lät uppföra på Donaus nordsida. Staden ligger belägen vid den Serbiska gränsen i Oltenien i sydvästra Rumänien, precis nedanför Järnporten.

Fartyget kryssar vidare under eftermiddagen.

DAG 5 – Giurgiu (Bukarest)
(Kl 09:00 – 09:30) (Kl 18:00 – 18:30)
Efter frukost gör fartyget ett kort stopp i Giurgiu för att släppa av de gäster som har valt att följa med på tillvalsutflykten till Bukarest (mot tillägg).

Med sina 1,8 miljoner invånare är Bukarest den sjunde största staden i Europa. Efter ca en timmes bussfärd ankommer vi till den rumänska metropolen. Längs turen får vi se de viktigaste boulevarderna, Triumfbågen och andra huvudattraktioner. En av sevärdheterna är till exempel Unification Square med sina konstnärligt byggda fontäner, som är uppkallad efter den plats där 4 av de 6 stadsdelarna möts.

Slutligen fortsätter turen längs Calea Victoriel Street till det imponerande parlamentspalatset, tidigare känt som ”Folkets hus”. Här besöker vi det intilliggande Konstitutionstorget som innehar mycket information om stadens spännande historia. Turen avslutas i Fetesti, dit fartyget nu har förflyttat sig.

De gäster som väljer att stanna kvar ombord får en lugn dag ombord och kan njuta av vyerna från soldäck, medan fartyget fortsätter sin färd mot Donaudeltat och nollpunkten vid Svarta havet.

DAG 6 – Sfântu Gheorghe och Tulcea
(Kl 12:30 – 17:00)
Vid frukosttid gör fartyget ett kort tekniskt stopp vid Sfântu Gheorghe uppe vid Donau Deltat, innan vi vänder om och styr mot Tulcea, dit vi ankommer vid lunchtid. Här kan du välja att följa med på en buss och båttur upp till det övre Donaudeltat (mot tillägg).

Från hamnen går turen till utkanten av staden och vidare till naturreservatet som har ett världsunikt ekosystem och Europas största våtmark. Reservatet är ett hem för över 4000 djurarter och över 1000 växtarter. Turen fortsätter till Europolis brygga, där vi går ombord på mindre båtar som tar oss med på en 3,5 timmar lång båttur ut i Donaudeltat och du får en närmare inblick i det extraordinära fågellivet som finns här.

Innan middagen lägger fartyget ut och fortsätter sin seglats under kvällen och natten.

DAG 7 – Oltenita och Ruse
(Kl 15:00 – 16:00)
Fartyget fortsätter mot Oltenita och senare under dagen passerar vi även gränsen mot Bulgarien. Mestadels av dagen spenderas till flods så varför inte passa på att boka in en massage i fartygets spa-avdelning?

Efter middagen (Kl 20:00) lägger vi till i den bulgariska hamnstaden Ruse, där vi ligger vid kaj under natten.

DAG 8 – Ruse
(kl – 12:00)
Ruse, den största bulgariska flodhamnen grundades under Vespasianus, år 69-79 e.Kr. Det romerska namnet på staden var Sexaginta Prista, hamnen för de sextio fartygen. Här kan du följa med på en stadsrundtur (mot tillägg).

Staden Ruse, som också anses vara norra Bulgariens kulturella centrum, har en stadsbild värd att se och är känd för sina många intressanta byggnader. Synligt på långt håll är stadens 204 meter höga tv-torn, som anses vara den högsta byggnaden i Bulgarien.

Rolig kuriosa
Giurgiu-Ruse-bron, även kallad Vänskapsbron, är en bro över floden Donau mellan Giurgiu i Rumänien och Ruse i Bulgarien. Den invigdes år 1954 och var den enda direkta väg- och järnvägsförbindelsen mellan länderna till år 2013 då Nya Europabron öppnade.
Den nästan tre kilometer långa bron består av två våningar med järnvägsspår och gång- och cykelbana överst och biltrafik nederst.

DAG 9 – Vidin
(Kl 08:30 – 18:00)
Under morgonen lägger vi till i den lilla bulgariska hamnstaden Vidin. Stadens siluett utgörs av fästningen Baba Vida – stadens historiska landmärke.

Här erbjuds en utflykt till staden Belogradchik, ca 50 km utanför Vidin (mot tillägg). Den lilla pittoreska staden sträcker sig på en höjd av 520 meter mellan de två bergskedjorna Veneza och Verderik i Balkanbergen. Belogradchik är känt för sina vackra och speciella klippformationer, men också för sitt stora fästningskomplex som är ett av de viktigaste historiska minnesmärkena i Bulgarien.

Efter ett fikastopp fortsätter vi upp till Kaleto-fästningen. Detta monument byggdes av romarna för att skydda handelsvägarna från Donau till den romerska provinsen Thracia. Trappor och en smal stig leder till fästningens högsta punkt. Härifrån kan du njuta av en spektakulär utsikt över det fantastiska landskapet med sina majestätiska rödaktiga klippväggar. Detta naturfenomen har sitt ursprung i permerperioden, som började för cirka 230 miljoner år sedan. Turen är inte anpassad för personer med gångsvårigheter.

Kryssningen fortsätter kring middagstid.

DAG 10 – Donji Milanovac och Järnporten
(Kl 08:00 – 10:00)
Under morgonen når vi åter Järnporten, en 120 kilometer lång naturlig ravin där Donau bryter igenom bergskedjan Karpaterna i syd och Balkanbergen i nordväst. Denna del av floden anses vara ett av de mest natursköna och spektakulära områdena längs Donau. Sträckan var tidigare fruktad av fartygstrafik på grund av skarpa klippor och farliga strömmar, men farorna avlägsnades på 70-talet när en ny vattenkraftanläggning och avancerat system med lås öppnades.

Vid frukost lägger vi till i den pittoreska serbiska staden Donji Milanovic och du kan strosa runt bland de historiska gatorna på egen hand.

Tips
Håll utkik efter det 43 meter höga stenansikte som är uthugget i berget. Ansiktet ska föreställa Decebalus, den sista kungen av Dakia som slogs mot de romerska kejsarna. Glöm inte att ta med kameran upp på soldäck.

DAG 11 – Vucovar
(Kl 09:00 – 12:00)
Förmiddagen spenderas i den Kroatiska hamnstaden Vucovar, vars namn betyder ”Staden vid floden Vuca”.

Vukovar var den stad i Kroatien som skadades svårast under det kroatiska självständighetskriget. Även om de flesta byggnader är återuppbygda så syns fortfarande spår efter kriget. En av de byggnader som drabbades, men som inte föll, är det sönderskjutna vattentornet. Det är numera kulturminnesmärkt och kommer inte att repareras. Den 25 juni 1991 förklarade sig Kroatien självständigt från den sydslaviska federationen Jugoslavien efter ett krig på 87 dagar.

Vid lunch kastar vi loss och fortsätter vår färd på floden.


DAG 12 – Budapest
(Kl 13:00 – 20:00)
Vi lägger till mitt i centrala Budapest efter lunch. Ungerns huvudstad består av de två distrikten Buda och Pest, som ligger på vardera sidan av Donau. Efter frukost har du möjlighet att följa med på en stadsrundtur (mot tillägg) där vi bland annat ser den imponerande Hjältarnas Torg – med ett minnesmärke om Ungerns fallna hjältar, Operan, Nya gotiska parlamentsbyggnaden och St. Stefan-katedralen. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

Fartyget ligger centralt mitt i staden så du har promenadavstånd till både parlamentet och de olika shoppingstråken om du hellre vill se dig runt på egen hand.

Under kvällen fortsätter fartyget mot Slovakiens huvudstad Bratislava.

DAG 13 – Bratislava
(Kl 14:00 – 21:00)
Efter en härlig frukostbuffé ombord finns det tid att njuta av utsikten från soldäck när fartyget seglar längs den slovakiska / ungerska gränsen och följer Donaus ”knä” – där floden svänger nästan i rät vinkel och fortsätter uppströms.

Vid lunch lägger vi till i den pittoreska gamla staden Bratislava som är en av Europas yngsta huvudstäder. Följ med på en stadsrundtur (mot tillägg) bland kullerstensgator och pastellfärgade byggnader eller välj att promenera på egen hand. Fartyget ligger vid kaj inte långt från stadens centrum, så du kan själv strosa runt på egen hand.

Tips
Glöm inte att hålla utkik efter ett av stadens landmärken. Den humoristiska bronsskulpturen ”Man at Work” som föreställer en man som klättrar upp ur ett brunnshål mitt i gatan.

DAG 14 – Hemresa från Wien
(Kl 06:00)
Tidig morgon lägger vi till i Wien, vår slutdestination för kryssningen. Efter en sista frukost ombord checkar vi ut och beger oss till flygplatsen för flyg hem till Sverige.

OBS! Kryssningstiderna är preliminära och kan komma att justeras vid behov pga slussning, vattenstånd etc

Allt detta ingår i priset

 • Flyg till Wien inkl 1 incheckat bagage t/r
 • Transfer från flygplats till fartyg t/r
 • 14 dagars kryssning/13 nätter i utsides dubbelhytt
 • Frukostbuffé och trerätters luncher och middagar
 • Fri sittning i restaurangen och flexibla mattider.
 • Fria drycker i restaurang och bar kl 09.00- 24.00
 • Kaffe och te faciliteter 24h
 • Kvällsvickning
 • Exklusiv ”High tea” med scones, bakverk, choklad och macarons (2 tillfällen)
 • Vatten, öl och läsk i hyttens minibar
 • 1 flaska mousserande vin på hytten
 • Skönhetsprodukter i hytten från Rituals eller likvärdigt
 • Dricks till personal ombord
 • WiFi ombord (fungerar bäst då vi ligger i hamn)
 • Lagstadgad resegaranti
 • Svensk färdledare från Kryssningar.se

Ingår ej i priset
– Utflykter
– Reseförsäkring
– Avbeställningsskydd

Med reservation för ändringar

Tillval

Hyttstillägg per person
        0 kr del i utsides hytt på Emerald däck (+12 500 kr enkelhytt)
4 500 kr del i utsides hytt på Ruby däck (+14 500 kr enkelhytt)
7 500 kr del i utsides hytt på Diamond däck
16 900 kr del i svit på Diamond däck

Utflykter (kan förbokas* men betalas ombord)
– Pusztan med hästuppvisning, ca 4,5h, buss och hästdroska     52 Euro
– Stadsrundtur i Belgrad, ca 3,5h, buss och promenad                  25 Euro
– Stadsrundtur i Bukarest, ca 7,5 h buss och promenad                40 Euro
– Utflykt till Donaudeltat, ca 4 h buss och båt                                   28 Euro
– Stadsrundtur i Ruse, ca 4,5 h buss                                                    38 Euro
– Utflykt till Belogradchik, ca 4 h buss och promenad                     41 Euro
– Stadsrundtur i Budapest, ca 3,5 h buss och promenad               24 Euro
– Stadsrundtur i Bratislava, ca 2,5 h buss och promenad               28 Euro

*Förbokningen är bindande
Med reservation för att rederiet ställer in utflykterna pga för få bokningar

Under turerna används audiomottagare för bästa upplevelse.

Fartygsinformation

Passagerare: 190
Besättning: 52
Hytter: 95
Byggnadsår: 2023
Längd: 135m
Bredd: 11,45m

M/S Viva Two är ett helt nybyggt förstaklass fartyg och som hade sin jungfrutur under 2023. Fartyget har totalt 95 hytter fördelade på 3 däck. Övre däck (Diamond däck), Huvuddäck (Ruby däck) och Undre däck (Emerald däck).

Hytterna på Ruby däck och Diamond däck har öppningsbara fönster med fransk balkong medan hytterna på Emerald däck endast har två mindre fönster (ej öppningsbara).

Alla hytter är utrustade med tv, minibar, Nespresso-bryggare, luftkonditionering, dusch och wc, hårfön samt skönhetsprodukter från Rituals eller liknande. Ombord finner du förutom restaurang och bar även soldäck med pool och solsängar. Hiss finns.

Däcksplan MS Viva Two
 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:

Utresa:

Arlanda – Wien

2024-05-26 06:30-08:40

Hemresa:

Wien – Arlanda

2024-06-08 12:15-14:25

 • 2024-05-26
 • Köpenhamn
 • 13 nätter
 • 39 995:-
 • 2 resor kvar
 • Boka resa