Flodkryssning på Donau från Wien

5 – 12 maj 2023

Donau – Drottningen över Europas floder

Av Europas största floder är Donau den enda som går från väst till öst. Floden kantas av orörda nationalparker, medeltida slott, berömda kloster och grönskande vingårdar. Längs floden finns det både pulserande huvudstäder och drömska småbyar.

Vår veckolånga kryssning börjar i Wien och tar dig med på en rad intressanta och sevärda platser, däribland Esztergom med sin ståtliga Basilika, Budapest med sitt enastående parlament och saluhall samt den charmiga huvudstaden Bratislava.

Resfakta Donau

Flyg
Flyg från Stockholm* till Wien med Austrian Airlines t/r

*Vi undersöker gärna möjligheten att resa från din närmaste avreseort. Eventuellt pristillägg kan tillkomma.

Kryssning
5 maj MS Viva Two

Dag 1. Flyg till Wien
Dag 2. Esztergom – Budapest
Dag 3. Budapest
Dag 4. Bratislava
Dag 5. Krems
Dag 6. Linz
Dag 7. Engelhartszell – Grein
Dag 8. Wien – Hemresa

Pris
Från 26 995 kr per person

Med reservation för ändringar

Dag för dag

DAG 1. Flyg till Wien
Vid ankomsten till Wien så väntar vår buss som tar med oss till fartyget. Wien ligger vid den majestätiska floden Donau och är en av de mest kulturellt rika städerna i Europa. Staden har länge varit Europas andliga hem för klassisk musik och orkestreringarna av många av de stora namnen verkar utstråla från gatorna som är fyllda med magnifik arkitektur som till stor del återspeglar de kejserliga Hapsburgarnas storhet.

Under eftermiddagen välkomnas vi ombord på fartyget och installeras i våra hytter. Vi blir serverade en välkomstdrink i baren och introduceras till personalen ombord före middagen.

Fartyget lämnar kajen vid ca 22.00 och kryssar mot Esztergom.

DAG 2. Esztergom – Budapest
Efter frukost har du tid att lära känna fartyget innan vi framåt lunch lägger till i staden Esztergom. Här finns det möjlighet att följa med på en rundtur (utflyktspaket) inkl den kända Basilikan. Staden har en rik historia och här föddes Ungerns första kung, Sankt Stefan. Staden ligger på flodens högra strand, vilken också utgör gränsen mellan Ungern och Slovakien. Saint Stephen torget är ett av de vackraste torgen och som ligger i ett spektakulärt område precis vid slottskullen nära basilikan.

Esztergom-basilikan som står högt på stadens högsta punkt är en av de mest populära sevärdheterna. Den 100 meter höga katedralen, byggd i klassisk stil, är en av Europas största basilikor och anses vara Ungerns största kyrka. Byggnaden fascinerar dock inte bara med sitt yttre, utan också med sin spännande historia.

Fartyget kastar loss och seglar vidare strax före middagen. Vi ankommer Ungerns huvudstad Budapest senare under kvällen.

DAG 3. Budapest
Vi vaknar upp mitt i centrala Budapest. Ungerns huvudstad består av de två distrikten Buda och Pest, som ligger på vardera sidan av Donau. Efter frukost har du möjlighet att följa med på en stadsrundtur (utflyktspaket) där vi bland annat ser den imponerande Hjältarnas Torg – med ett minnesmärke om Ungerns fallna hjältar, Operan, Nya gotiska parlamentsbyggnaden och St. Stefan-katedralen. En av höjdpunkterna är den fantastiska utsikten över staden och floden från Fiskarbastionen.

Fartyget ligger centralt mitt i staden så du har promenadavstånd till både parlamentet, saluhallen och de olika shoppingstråken om du hellre vill se dig runt på egen hand. Vi kan varmt rekommendera ett besök i den stora antika saluhallen där du kan köpa allt från grönsaker, kryddor och korvar till en rad olika ungerska delikatesser. Vad sägs om en burk gåslever?

Vid middagstid vänder fartyget och går uppströms igen och nu mot Slovakiens huvudstad Bratislava.

DAG 4. Bratislava
Efter en härlig frukostbuffé ombord finns det tid att njuta av utsikten från soldäck när fartyget seglar längs den slovakiska / ungerska gränsen och följer Donaus ”knä” – där floden svänger nästan i rät vinkel och fortsätter uppströms.

Vid lunch lägger vi till i den pittoreska gamla staden Bratislava som är en av Europas yngsta huvudstäder. Följ med på en stadsrundtur (utflyktspaket) bland kullerstensgator och pastellfärgade byggnader eller välj att promenera på egen hand. Fartyget ligger vid kaj inte långt från stadens centrum, så du kan själv strosa runt på egen hand.

Glöm inte att hålla utkik efter ett av stadens landmärken. Den humoristiska bronsskulpturen ”Man at Work” som föreställer en man som klättrar upp ur ett brunnshål mitt i gatan.

Sent under kväller kryssar vi vidare mot vår nästa destination, Krems.

DAG 5. Krems
Efter frukost kommer vi fram till staden Krems. Maj är en perfekt tid för att komma hit då aprikosblommorna står i blom i hela Wachaudalen. Staden har en vacker historisk stadskärna och är del av Wachaudalens populära vindistrikt. Man har odlat vin i regionen ända sedan romartiden. Idag är viner på druvor som Grüner Veltliner och Riesling från Wachau kända och älskade världen över.

TIPS! Ett besök på en av de många vinstugorna är ett måste när man besöker Krems.

Under sen eftermiddag styr fartyget vidare genom natten mot Linz, Oberösterreichs huvudstad.

DAG 6. Linz
Vi vaknar upp i Linz, Österrikes tredje största stad. Linz var en gång i tiden en viktig provinshuvudstad i Romarriket och blev en förmögen stad genom handeln på de närliggande vattendragen som korsar floden Donau.

År 2009 utsågs Linz till Europas kulturhuvudstad, vilket är lätt att förstå med alla de festivaler som hålls här, den berömda Bruckner-orkestern och det moderna operahuset. Även Mozart komponerade en hel symfoni som namngavs efter denna stad.

Vi tillbringar hela dagen i Linz och du har möjlighet att följa med en stadsrundtur (utflyktspaket). Kanske vill du strosa runt på egen hand i denna stora universitetsstad.

DAG 7. Engelhartszell – Grein
I gryningen lägger vi till i den Österrikiska staden Engelhartszell. Staden är mest känd för sitt munkkloster Engelszell som numera är ett trappistkloster

I maj 2012 godkände International Trappist Association Stift Engelszell att bli den åttonde producenten av Trappistöl. Alla inkomster från bryggandet ska gå till munkarnas uppehälle och till att sköta klostret. Allt överskott måste gå till välgörenhet. Dessutom blir de kollade så att de håller rätt kvalitet.

Medan vi intar lunch ombord fortsätter fartyget mot Wien. Vi passerarar Grein, en av de vackraste delarna av Österrike.

Dag 8. Wien – Hemresa
Vi har nu lagt till i Wien, vår slutdestination för kryssningen. Efter en sista frukost ombord checkar vi ut och beger oss till flygplatsen för flyg hem till Sverige.

Allt detta ingår i priset

 • Flyg till Wien inkl 1 incheckat bagage t/r*
 • Transfer från flygplats till fartyg t/r
 • 8 dagars kryssning/7 nätter i vald hyttkategori
 • Helpension från middag dag 1 och t om frukost dag 8
 • Fri sittning i restaurangen och flexibla mattider.
 • Fria drycker kl 09.00- 24.00
 • Eftermiddagste/kaffe med bakverk
 • Vatten, öl och läsk i hyttens minibar
 • Dricks till personal ombord
 • WiFi ombord (fungerar bäst då vi ligger i hamn)
 • Lagstadgad resegaranti
 • Svensk färdledare från Go Cruising

* Andra avreseorter på förfrågan

Ingår ej i priset
– Utflykter
– Reseförsäkring
– Avbeställningsskydd

Med reservation för ändringar

Tillägg

Hyttstillägg per person
        0 kr del i utsides hytt på Emerald däck (+6 900 kr enkelhytt)
1 500 kr del i utsides hytt på Ruby däck, akterut (+5 600 kr enkelhytt)
2 500 kr del i utsides hytt på Ruby däck (+5 100 kr enkelhytt)
4 500 kr del i utsides hytt på Diamond däck

Utflyktspaket – 1450 kr
– Stadsrundtur i Budapest
– Rundtur i Esztergom med Basilikan
– Stadsrundtur i Linz
– Stadsrundtur i Bratislava

Fartygsinformation

Passagerare: 190
Besättning: 52
Hytter: 95
Byggnadsår: 2023
Längd: 135m
Bredd: 11,45m

M/S Viva Two är ett helt nybyggt förstaklass fartyg och som har sin jungfrutur under 2023. Fartyget har totalt 95 hytter fördelade på 3 däck. Övre däck (Diamond deck), Huvuddäck (Ruby deck) och Undre däck (Emerald deck).

Hytterna på Ruby däck och Diamond däck har öppningsbara fönster med fransk balkong medan hytterna på Emerald däck endast har två mindre fönster (ej öppningsbara).

Alla hytter är utrustade med tv, minibar, Nespresso-bryggare, luftkonditionering, dusch och wc, hårfön samt skönhetsprodukter från Rituals eller liknande. Ombord finner du förutom restaurang och bar även soldäck med pool och solsängar. Hiss finns.
 

 • Avresedatum:
 • Från:
 • Reselängd:
 • Grundpris:
 • Platser:

Utresa:

Arlanda – Wien

2023-05-05 10:05-12:15

Hemresa:

Arlanda – Wien

2023-05-12 12:20-14:30