Flodkryssning längs klassiska Donau från vackra Wien till Bukarest

30 september – 10 oktober 2021

”An der schönen blauen Donau”

Donau, Europas näst längsta flod, går genom tio länder varav vi besöker sju. Upplev den bästa och mest intressanta delen av Donau, där vår kryssning börjar i Wien, går via Bratislava till ”Donaus drottning” Budapest. Ni fortsätter nedströms till den mer exotiska delen, där ni gör stopp i Vokovar, Novi Sad, Serbiens huvudstad Belgrad och far sen vidare genom Järnporten fram till Vidin och avslutar med ett besök i Bukarest.

Ingen flod i världen flyter genom så många länder och huvudstäder. Med så många olika språk, religioner, historia, geografi, kulturer och djurliv blir denna kryssning till en upplevelse och ett minne för livet.

Bratislava slott vid Donaufloden

Budapest – Donauflodens pärla

Ungerns huvudstad Budapest var från början två städer, Buda och Pest som skiljdes åt av floden Donau.

Läs mer om den kulturrika staden Budapest på vår systersida, GoTravel!

Flodkryssning Wien – Bukarest

10 nätter – M/S Monarch Princess 30 sep – 10 okt, 2021

30 sep Wien, Österrike
01 okt Wien, Österrike avgång 23:00
02 okt Bratislava, Slovakien 04:00 – 23:59
03 okt Budapest, Ungern ankomst 13:00
04 okt Budapest, Ungern avgång 21:00
05 okt Vukovar, Kroatien 13:00 – 21:00
06 okt Novi Sad, Serbien ankomst 04:00
07 okt Novi Sad, Serbien avgång 01:30
Belgrad, Serbien 07:00 – 23:00
08 okt Golubac, Serbien 08:00 – 09:00
Donji Milanovic, Serbien 14:00 – 15:30
Järnporten Passage 16:00
09 okt Vidin, Bulgarien 02:00 – 18:30
10 okt Turnu Magurele, Rumänien ankomst05:00

Viktig information

Flodkryssningar är tyvärr inte anpassade för funktionshindrade. Få fartyg är handikappanpassade. Vissa rederier tillåter inte gäster att ta med sig rullatorer och rullstolar av säkerhetsskäl.

Resenären måste vara i tillräckligt bra fysisk form och i övrigt lämplig för att delta i resan. Promenader förekommer på de flesta utflykter och det förväntas att alla kan följa gruppen i normal takt. Alla deltagare måste kunna hantera sitt eget bagage. I flera hamnar är det vanligt att fartyg förtöjs långsida vid långsida, med flera fartyg bredvid varandra. För att komma i land måste man då gå igenom/över de andra fartygen.

Floder påverkas av väderläget vilket kan medföra oförutsedda förändringar i vattennivån. Skulle detta inträffa förbehåller sig rederiet/GoCruising rätten att ändra kryssningsväg, tider och program.

Dag för dag program

Dag 1 Sverige – Wien

Under eftermiddagen embarkerar ni M/S Monarch Princess och hinner göra er lite hemmastadda ombord fartyget. Före välkomstmiddagen blir ni inbjudna till loungebaren av fartygets Cruise Manager, där vi får en genomgång av säkerhetsproceduren, lite praktiska informationer inför kryssningen samt presentation av besättningen. Ni ligger vid kaj i Wien över natten.

Dag 2 Wien

Idag ägnar ni hela dagen åt den österrikiska huvudstaden Wien som präglats av den kejserliga familjen Habsburg. Ni börjar med en stadsrundtur som tar er med till Ringstrasse som kantas av palats, hotell och Wiener Staatsoper. Ni promenerar genom centrum där ni passerar Hofburg med bl.a. Spanska ridskolan, Kohlmarkt med sina lyxiga butiker och kommer sedan fram till Stefansdomen.

Efter lunch finns möjlighet att utforska Wien på egen hand. Efter middagen erbjuds även konsertbesök med den för Wien så typiska musiken med Straussvalser och kända operettstycken; ett levande fyrverkeri för alla sinnen. Efter alla dessa upplevelser lämnar ni det glamorösa Wien och börjar vår spännande kryssning.

Dag 3 Bratislava

ni anländer tidigt till Slovakiens huvudstad Bratislava, där ni under förmiddagen får möjlighet att ta oss en liten titt på Europas yngsta huvudstad och allt den har att erbjuda. Ni har en stadsvandring med engelsktalande guide genom den gamla stadskärnan.
De som vill kan ta sig upp till borgen varifrån man har en magnifik utsikt över stan och omkringliggande landskap. Allt detta i närheten av fartyget. Resten av dagen till egna upptäcktsfärder. Vi kastar loss igen strax före midnatt.

Dag 4 Budapest

En avkopplande kryssning under förmiddagen som tar er förbi Eztergom-basilikan, Visegrad-borgen och det s.k. Donauknät där floden ändrar riktning och flyter söderut.
Ni anländer till Budapest, en kosmopolitisk, kultiverad skattkammare fylld med arkitektur, historia och romantik.

Efter lunch tas ni med på en stadsrundtur genom stadsdelarna Buda och Pest där vi får uppleva ”Donaus drottning” vi passerar hjältarnas plats på Pest sidan innan ni tar er upp Buda berget härifrån tar ni en promenad fram till fiskarbastionen med en underbar utsikt över Budapest och parlamentet innan ni åker tillbaka till fartyget för middag. Ni ligger vid kaj centralt i Budapest över natten.

Dag 5 Budapest

Den här dagen ägnar ni helt och hållet åt Budapest. Efter en stärkande frukost kan ni om ni vill göra ett besök i grottsjukhuset, insprängt under fiskarbastionen och som efter andra världskriget blev utbyggt och atomsäkert. Turen ingår inte i priset utan kan göras som tillval. Resten av dagen på egen hand. Varför inte ett besök i den kända saluhallen eller en promenad på gågatan fram till något trevligt café?
Vid middagstid lämnar ni Budapest och seglar till Kroatien.

Dag 6 Vukovar

Efter en rofylld kryssning under förmiddagen kommer ni vid lunchtid fram till Vukovar i Kroatien. Här gör ni en stadspromenad i den av självständighetskriget så präglade stad. Efter middagen kastar ni loss igen och styr mot Serbien.

Dag 7 Novi Sad

Tidig ankomst till universitetsstaden Novi Sad, här ingår en stadsrundvandring under förmiddagen. Efter lunch erbjuds en extra utflykt (kostar extra) till ett av de många klostren i Fruska Gora-distriktet. Krusedolklostret är känt för sina vackra fresker. På den här turen får ni även möjlighet att prova några av Serbiens bästa viner. Under natten seglar ni till Serbiens huvudstad, Belgrad.

Dag 8 Belgrad

Efter frukost väntar en stadsrundtur i Serbiens huvudstad Belgrad. Ni besöker den äldre stadsdelen med fästningen Kalemegdan och på er panoramatur ser vi bl.a. den ortodoxa St. Savakyrkan, prinsessan Ljubicas herrgård, stadshuset och regeringsbyggnaden. Eftermiddagen till eget förfogande.
Efter middagen får ni besök av en folkloregrupp som underhåller er i riktig serbisk anda av högsta klass.

Dag 9 Järnporten Serbien-Rumänien

I dag kryssar vi hela dagen genom den kanske vackraste delen av Donau, den s.k. Järnporten, ca 100 km lång. Ni gör två korta stopp på vägen, dels i Golubac, en nyrenoverad borg, dels i Donji Milanovac inför utresan från Serbien. Ni tar oss genom den smalaste delen av Järnporten innan ni kommer till dubbelslussarna och gränsen mellan Serbien och Rumänien. Ikväll serveras kaptenens galamiddag. Strax efter midnatt är ni framme i Vidin, Bulgarien.

Dag 10 Vidin

Under natten har ni kommit fram till den lilla staden Vidin i Bulgarien. Under dagen tittar ni lite närmare på den och besöker en av Bulgariens mest kända medeltidsborg, Baba Vida. För de som önskar, erbjuds en valfri utflykt (extra kostnad) till Belogradchik som på Balkanbergens norra sluttningarna visar upp en fint bevarad fästning från Romartiden, samt intressanta stenformationer.

Dag 11 Turnu Magurele – Bukarest – Sverige

Efter frukost lämnar vi vårt fartyg i hamnstaden Turno Magurele och tar er med buss till huvudstaden Bukarest. Här gör ni en panoramatur där vi bl.a. passerar parlamentshuset, som näst efter efter Pentagon är världens största byggnad. Turen avlutas vid flygplatsen för återresan till Sverige.

Budapest, Ungern

M/S Monarch Princess

Monarch

Monarch Princess hytt

Monarch Princess restaurang

Monarch Princess bibliotek

I priset ingår

− Flyg från Sverige till Wien, återresa från Bukarest till Sverige inkl. incheckat bagage t/r
− 11 dagars kryssning /10 nätter inkl. helpension, från och med middag dag 1 och avslutas med frukost dag 11
− Transfer från flygplats/fartyg
− Stadsrundtur i Wien
− Stadsrundvandring i Bratislava
− Stadsrundtur i Budapest
− Stadsrundvandring i Vukovar
− Stadsrundvandring i Novi Sad
− Stadsrundtur i Belgrad
− Folkloreafton i Belgrad
− Stadsrundvandring i Vidin
− Stadsrundtur i Bukarest
− Engelsktalande guider på utflykterna
− Dricks till besättningen ombord
− WiFi ombord (fungerar bäst då vi ligger i hamn)

Tillval som ej ingår i priset:
− Extra utflykter som bokas ombord fartyget:
▪ Klassisk konsert i Wien
▪ Grottsjukhuset i Budapest
▪ Klosterbesök samt vinprovning i Novi Sad
▪ Belogradchik naturfenomen

− Avbeställningsskydd
− Reseförsäkring

Pris

25 295 kr per person för del i hytt på Main-däck
27 295 kr per person för del i hytt på Middle-däck
28 295 kr per person för del i hytt på Upper-däck

Observera att så länge inget är bokat kan pris och platstillgång komma ändras.

  • Avresedatum:
  • Från:
  • Reselängd:
  • Grundpris:
  • Platser:

Utresa:

Arlanda – Wien

2021-09-30 06:35-08:50

Hemresa:

Arlanda – Wien

2021-10-10 18:35-23:20

Ja tack! Jag vill få nyheter från Go Crusing

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.