HAWAII

Häpnadsväckande natur, aktiva vulkaner och surfvänliga vågor…

Hawaii är den nyaste av USA:s delstater, och den enda med enbart öar beläget i Stilla Havet. Hawaii är en avlägsen ögrupp som rymmer häpnadsväckande natur, paradisstränder och ett brett utbud av sevärdheter, aktiviteter och nöjesliv. Öarna bjuder på ett tropiskt klimat, aktiva vulkaner och fantastiskt vatten med vågor som lockar många surfare.

Honolulu är huvudstaden och den största staden i den amerikanska delstaten Hawaii. Honoulu har cirka en miljon invånare och ligger på ön Oahu. I detta tropiska paradis finns kritvita stränder, historiska sevärdheter och fantastiska matupplevelser.

Till de största turistmålen i Honoulu hör den berömda hamnen Pearl Harbour, som anfölls av Japan i december 1941 och ledde till att USA drogs in i andra världskriget. Vill du besöka  Pearl Harbour, åk tidigt på morgonen innan det blir rusning och långa köer. Också stranden Waikiki Beach lockar många, både turister och lokalbefolkning. Längs stranden finns lyxhotell, exklusiva butiker och många vackra parker. Passa på att ta ett dopp i det kristallklara vattnet, under havsytan finns fantastiska korallrev och färgglada fiskar. Ta en tur i en glasbottnad båt, eller dyk eller snorkla, och kolla in det fantastiska undervattenslivet. Utanför Honolulu finns också mycket att se, strax utanför staden hittar du otroligt vackra landskap med regnskogar och vulkaner.

Hilo är den största staden på den största ön Hawaii, som därför också kallas The Big Island. Hilo är en liten, lugn stad med gamla anor, här hittar du flera hundra år gamla stenhus och en avslappnad atmosfär. I staden finns många små gallerier där lokala konstnärer säljer sina verk, samt pittoreska butiker där du kan köpa bland annat smycken och keramik.

På The Big Island finns två vulkaner varav den ena, Mauna Loa, fortfarande är aktiv. På Lyman Museum kan du bekanta dig med vulkanernas historia och hur de har påverkat ön. Vill du se vattenfall ska du bege dig till Akaka State Falls Park, och i Hawaii Tropical Botanic Park kan du njuta av en lugn dag under mangoträden.

När det kommer till lokala maträtter är ett tips att testa ”plate lunch”, en tallrik med ris, pasta och antingen kyckling eller kött. Vill du testa lokala ölsorter ska du bege dig till Mehana Brewing Company. I Hilo hittar du också utsökt lokal choklad samt den färgglada glassen ”shave ice”.

Vill du tillbringa dagen på stranden kan du bege dig till Richardson´s Beach Park, med svart lavasand. Här kan du få syn på havssköldpaddor, delfiner – och under vissa tider på året – valar!

Nawailiwili ligger på ön Kauai, ett tropiskt paradis som är den nordligaste av Hawaiis öar. Ön brukar kallas för ”trädgårdsön” på grund av sin oerhört rika växtlighet. Här har många filmer spelats in, bland de mest kända finns ”Jurassic Park”.

Öns största tillgång, förutom naturen, är stränderna som lockar besökare från hela världen. På de paradisiska stränderna kan man snorkla, surfa och simma och sola. På Kauai finns också många vackra floder och därför är paddling en populär aktivitet.

En av öns största attraktioner är Waimea Canyon, här kan du från en utsiktsplats se det dramatiska landskapet som består av vulkaniska berg och färgglad, tropisk växtlighet.

Här kan du testa den lokala maträtten saimin, en nudelsoppa, eller spam musubi, som påminner om sushi och är ris inlindat i torkat sjögräs. Souvenirer typiska för just Kauai är handgjorda tvålar och doftljus som fått sin doft av lokala örter och växter.

På ön Maui ligger Kahului, som är den största staden på ön med strax över 26 000 invånare. Staden är relativt liten, men på grund av den vackra naturen och vänligheten hos befolkningen har ön och staden blivit Hawaiis näst mest populära turistmål.

Vill du spela golf ska du passa på att göra det här, på några av världens vackraste golfbanor med dramatiska berg i bakgrunden. Vill du utforska mer av ön kan du åka på en utflykt, bland annat till vulkankratern Haleakala. Uppe på toppen, över tre kilometer ovanför havsnivån, har du en fantastisk utsikt. Vulkanen kan ses från nästan alla platser på ön och hade sitt senaste utbrott i slutet av 1700-talet.

I Kahului finns också utmärkta möjligheter till vattensporter. Stranden vid Kanaha Beach Park lockar vindsurfare från hela världen. Här kan man också paddla kajak, eller bara njuta av en ledig dag på den kritvita stranden i palmerna skugga.

Den som vill köpa lokala produkter att ta med hem ska satsa på kaffe, hawaiianska smycken, macadamianötter eller hantverk.

Det hawaiianska köket har influenser från Karibien, Asien och Söderhavet. Vill du äta något riktigt lokalt ska du testa laulau, en traditionell hawaiiansk maträtt som består av griskött och fisk som serveras på ett stort, grönt blad.

Valuta: US dollar
Språk: Engelska, hawaiiska
Tidsskillnad till Sverige: – 12 timmar

Kan vi hjälpa dig?

Behöver du hjälp med din bokning? Ring eller maila oss! Vi gillar att prata med våra kunder och vill ge dig en oförglömlig reseupplevelse!